Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους για τον Ιμάμογλου – «Ζούμε σε δικτατορία»

«Πραξικόπημα» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην Τουρκία και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως πίσω από τις νομικές διώξεις του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης κρύβεται ο Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ήδη έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας να λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη για την σύλληψη του Ιμάμογλου.
Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές όλη τη μέρα, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Ιμάμογλου, παρά τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων που έχουν επιβληθεί για τέσσερις ημέρες.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο 54χρονος Ιμάμογλου αντιμετωπίζει πολύ βαριές κατηγορίες στο πλαίσιο δύο διακριτών ερευνών για διαφθορά και υποστήριξη της «τρομοκρατίας».
Εκτός από τον Ιμάμογλου συνελήφθησαν πάνω από 100 άτομα. Μεταξύ τους συνεργάτες του, άλλα πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη» δήλωσε η σύζυγος του Ιμάμογλου
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όπου νωρίτερα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έκανε δηλώσεις, μιλώντας για πραξικόπημα εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
H σύζυγος του Ιμάμογλου παρευρέθηκε νωρίτερα στη συγκέντρωση και είπε πως «συνεχίζουμε τον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».
Την ίδια ώρα, φοιτητές συγκεντρώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου χθες η πρυτανεία ακύρωσε το πτυχίο του Εκρέμ Ιμάμογλου, υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και ένταση και επεισόδια.
Ο Ιμάμογλου είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν και την Κυριακή μάλιστα θα έπαιρνε το χρίσμα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές το 2028.
Σημειώνεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οι εκπρόσωποί του και ο ίδιος ο πρόεδρος του επιμένουν ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν για να στείλουν ισχυρό μήνυμα προς όλους ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο αντίπαλος ο οποίος θα απομακρύνει από την εξουσία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το CHP κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου και σε συγκέντρωση σε γραφεία του κόμματος σε όλη τη χώρα στις 14:00. Ωστόσο, το κόμμα είπε πως δεν θα γίνουν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω της πολυήμερης απαγόρευσης διαδηλώσεων που επέβαλε ο κυβερνήτης της πόλης.
Η σύζυγος του δημάρχου, η Ντιλέκ Ιμάμογλου, θεωρεί τον Ερντογάν υπεύθυνο για την κράτηση του συζύγου της. Ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του είναι ότι νίκησε τους αμφισβητίες του στην κάλπη, είπε σε βίντεο.
«Ζούμε σε δικτατορία», είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 40χρονος Κουζάι, ένας καταστηματάρχης σε δρόμο με θέα την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Τέσσερα οχήματα για την αντιμετώπιση των ταραχών εξοπλισμένα με κανόνια νερού βρίσκονται στην κορυφή των σκαλοπατιών με θέα την τεράστια πλατεία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, γύρω από την οποία υψώθηκαν μεταλλικά φράγματα σήμερα το πρωί για να αποτραπούν τυχόν συγκεντρώσεις σε αυτό το σημείο που έγινε το επίκεντρο, το 2013, ενός κύματος διαμαρτυριών κατά του Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.
Το χειρόγραφο σημείωμα του Ιμάμογλου μετά τη σύλληψή του
«Στις συκοφαντίες και τα ψέματα, σε αυτούς που αδικούν τους ανθρώπους σε αυτούς που σφετερίζονται τη βούληση του λαού, η απάντηση που πρέπει θα δοθεi από τoν λαό. Έχω εμπιστοσύνη πρώτα στον Θεό και μετά στον λαό. Μετά τιμής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ανάρτηση πραγματοποιήθηκε από συνεργάτες του, καθώς ο Ιμάμογλου θα παραμείνει υπό κράτηση για 4 ημέρες.
Το χρονικό της σύλληψης
Η σύλληψη του Ιμάμογλου, που έγινε το πρωί της Τετάρτης (19/3), σχετίζεται με κατηγορίες για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να εκβίαζε επιχειρηματίες για μίζες. Η τουρκική δικαιοσύνη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, συγκεκριμένα την PKK/KCK. Επιπλέον, φέρεται να κατηγορείται για δωροληψία και για συμμετοχή σε διαγωνισμούς με στημένες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εκδόθηκαν 106 εντάλματα σύλληψης, με τον Ιμάμογλου να είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ενώ οι δήμαρχοι δύο μεγάλων περιοχών της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν επίσης.
Πριν από τη σύλληψή του, ο Ιμάμογλου ανήρτησε ένα βίντεο, όπου φαίνεται να ετοιμάζεται για την παράδοσή του στην αστυνομία. Στο μήνυμά του, εκφράζει την απογοήτευσή του για την προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν τη βούληση του λαού και επισημαίνει ότι οι αγαπημένοι του αστυνομικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας εμπλέκονται άδικα σε αυτή την κατάσταση.