Έκαναν κοκαΐνη Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς; Οι θεωρίες συνωμοσίας… ξέφυγαν

Έψαχναν αφορμή… από ένα χαρτομάντηλο
Ένα όργιο προπαγάνδας ξέσπασε στα social media, με ακροδεξιούς και φιλορωσικούς λογαριασμούς να κυκλοφορούν βίντεο που ισχυριζόταν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χρήση κοκαΐνης.
Οι ισχυρισμοί προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης ευρωπαϊκής ενότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο Μακρόν, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ, τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκαν το Σάββατο (10/5) το Κίεβο για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να αποδεχθεί την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών, απειλώντας με κυρώσεις σε περίπτωση απόρριψης.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με τρένο, ένα βίντεο από τα μέσα ενημέρωσης έδειξε τον Μακρόν και τον Μερτς να υποδέχονται τον Στάρμερ. Όταν οι ηγέτες κάθισαν σε καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι, ο Μακρόν φαίνεται να παίρνει κάτι λευκό από την επιφάνεια, ενώ ο Μερτς φαίνεται να απομακρύνει επίσης κάτι.
Ακροδεξιοί και φιλορωσικοί λογαριασμοί, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησαν τον Μακρόν και τον Μερτς ότι έκρυβαν σακουλάκι με κοκαΐνη και κουτάλι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που άρπαξε ο Μακρόν ήταν ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο, ενώ ο Μερτς κρατούσε απλώς έναν αναδευτήρα!
Οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν αβάσιμοι, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τις τακτικές παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Η απάντηση της Γαλλίας για το τι συνέβη στο περιστατικό
Η γαλλική προεδρία απάντησε άμεσα στους ψευδείς ισχυρισμούς που διασπείρονται, εξηγώντας πως αυτό που μάζεψε ο Μακρόν από το τραπέζι ήταν ένα χαρτομάντιλο.
«Είναι ένα χαρτομάντιλο, για να σκουπίζεις τη μύτη σου. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενότητα. Που προσπαθεί για την ειρήνη», αναφέρει το Ελιζέ στις δύο φωτογραφίες, καρέ από τα βίντεο.
«Όταν η ευρωπαϊκή ενότητα γίνεται άβολη, η παραπληροφόρηση φτάνει στο σημείο να κάνει ένα απλό χαρτομάντιλο να μοιάζει με ναρκωτικά».