Δεν αφήνει περιθώρια ο Μακρόν: Η Ρωσία να δεχθεί άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία

Ο Μακρόν καλεί τη Ρωσία σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση πυρός
Την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τη Ρωσία να αποδεχθεί εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών.
Τι επεσήμανε ο Μακρόν
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας να στηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους, πυραύλους εδάφους-αέρος και drones.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η αυριανή διεθνής διάσκεψη για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση τρόπων για μια βιώσιμη εκεχειρία, αποδεκτή τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα. Παράλληλα, θα συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι σε θέση να αποκρούσουν μελλοντικές επιθέσεις.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τη στάση της Μόσχας και την τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Για την πιθανότητα αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακούν σε μάχες, αλλά θα μπορούσαν να αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, επεσήμανε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν περαιτέρω το Κρεμλίνο για να αποδεχθεί την εκεχειρία. Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών, αν και αναγνώρισε πως η ανακατάληψή τους με στρατιωτικά μέσα δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής λύσης.
Οι τέσσερις βασικοί άξονες της συζήτησης
Η σύνοδος κορυφής της 27ης Μαρτίου θα φέρει στο ίδιο τραπέζι 31 χώρες που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά θέματα:
- Συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.
- Διερεύνηση της δυνατότητας εκεχειρίας, με έμφαση σε μια «πλήρη και επαληθεύσιμη» συμφωνία.
- Μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις.
- Συζήτηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης, που θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και τη γενικότερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική και ενδέχεται να τη στηρίξει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες της με τη Μόσχα.