ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Τουρκία: Χιόνι στην Τραπεζούντα και πύρινα μέτωπα στη Σμύρνη

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Τουρκία: Χιόνι στην Τραπεζούντα και πύρινα μέτωπα στη Σμύρνη
Χιόνια και...φωτιές στην Τουρκία
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες καταγράφηκαν στην Τουρκία, με εικόνες που δύσκολα συνδυάζονται με τον μήνα Ιούλιο. Ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το χιόνι σκέπασε περιοχές όπως η Τραπεζούντα, η Ριζούντα, το Μπαϊμπούρτ και το Ερζερούμ, στα παράλια της Σμύρνης οι αρχές δίνουν μάχη με εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές.

Χιόνι στα ορεινά του Ιουλίου

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν ξαφνικά στα ορεινά της Ριζούντας και των γύρω επαρχιών, με τα φαινόμενα να διαρκούν έως και πέντε ώρες. Κάτοικοι έκαναν λόγο για χιονόστρωση άνω των 10 εκατοστών, ενώ οι εικόνες με σπίτια καλυμμένα από το χιόνι προκαλούν έκπληξη, καθώς πρόκειται για περιοχές που συνήθως αντιμετωπίζουν ζέστη και υγρασία τέτοια εποχή.

«Είμαι 65 ετών, έχω περάσει σχεδόν όλη μου τη ζωή στη Ριζούντα, είναι η πρώτη φορά που βλέπω χιόνι τον Ιούλιο», δήλωσε ένας 65χρονος κάτοικος της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται κάτι παρόμοιο πριν από 30 ή 40 χρόνια, όμως πρόκειται σίγουρα για φαινόμενο εξαιρετικής σπανιότητας.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή προκάλεσε τη μετατροπή της βροχής σε χιόνι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανέφερε πως το φαινόμενο επηρέασε μια έκταση περίπου 100 χιλιομέτρων.

Ενώ τα ανατολικά βρέθηκαν κάτω από λευκό πέπλο, η Σμύρνη και η ευρύτερη περιοχή της δυτικής Τουρκίας δοκιμάζονται από έντονα πύρινα μέτωπα. Ισχυροί άνεμοι και παρατεταμένη ξηρασία συνέβαλαν στην εξάπλωση των πυρκαγιών, που ανάγκασαν τις αρχές να αποκλείσουν δρόμους και να εκκενώσουν περιοχές. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Σμύρνη με το Τσεσμέ παραμένει κλειστός.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει τους 40°C τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για υψηλό θερμικό φορτίο και κινδύνους ανάφλεξης, ακόμα και στην πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 36°C.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου