Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας - Αναμένονται νέες αυξήσεις;
Αναταράξεις με τη νέα χρονιά...
Η ενεργειακή εταιρεία Gazprom της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα (1.1.2025) ότι σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από τις 08:00 (ώρα Μόσχας, 07:00 ώρα Ελλάδας) καθώς εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας διαμετακόμισης.
Το κλείσιμο της παλαιότερης οδού του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάζει τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μετά την κατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022 αναζητώντας εναλλακτικές πηγές. Η ισχύς της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέπνευσε τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία όσο διαρκεί ο πόλεμος.
Με την ευκαιρία δείτε: Σε κίνδυνο ο χειµερινός εφοδιασµός της Ευρώπης µε φυσικό αέριο
«Λόγω της επανειλημμένης και σαφώς εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», αναφέρει η Gazprom σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram.
«Από τις 8:00 ώρα Μόσχας, η προμήθεια ρωσικού αερίου για μεταφορά μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται».
Αυξάνονται οι τιμές
Ταυτόχρονα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται εν αναμονή της διακοπής των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας την Πρωτοχρονιά, καθώς λήγει η συμφωνία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το φυσικό αέριο παραδόσεως Φεβρουαρίου αυξήθηκε έως και 2,2% την Τρίτη. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο για το φυσικό αέριο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 48,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:43 π.μ. στο Άμστερνταμ.
Η πενταετής συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη πρόκειται να λήξει σήμερα, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια εναλλακτική για να αποφευχθεί η διακοπή των προμηθειών.
Η διακοπή θα λάβει χώρα σε άσχημη χρονική στιγμή, καθώς η περιοχή πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με παγετό τον Ιανουάριο. Τα αποθέματα εξαντλούνται επίσης ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων αποθήκευσης για την επόμενη σεζόν.
Η Ελλάδα θα αγοράζει σίγουρα μέχρι το 2027 από τη Ρωσία
«Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημόσια το καθήκον της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν υποθέτω ούτε κρίνω πόσο πιθανό είναι αυτό. Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με πιο ακριβό LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό μετατράπηκε σε εκρηκτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων», είπε ο Αντρέι Μασλόφ, όπως μεταδίδει το RIA Novosti. Ο ρώσος πρέσβης πρόσθεσε επίσης ότι η θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ο κύριος χρήστης του τερματικού ήταν η βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz. Ο κ. Μασλόφ δεν απέκλεισε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, αλλά τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χώρα. Το 2024, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας ήταν περίπου 60%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
Μικροοικονομικός - ΝΕΑ