Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025

«Τύμπανα» πολέμου σε όλο τον κόσμο: «Ξυπνήστε, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται»

Πολλαπλά τα «μέτωπα» και πιθανότητα σημαντικής σύρραξης στα επόμενα 4-5 χρόνια

13 Δεκεμβρίου 2024 08:16
«Τύμπανα» πολέμου σε όλο τον κόσμο: «Ξυπνήστε, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Ευρώπη καλείται να αφυπνιστεί άμεσα από τον λήθαργό της και να επενδύσει «σημαντικά περισσότερα» στην άμυνά της, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Ο Ρούτε υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει απροετοίμαστη απέναντι στην απειλή ενός πολέμου με τη Ρωσία, θέτοντας σε κίνδυνο τη συλλογική ασφάλεια της ηπείρου.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες».

Στην πανηγυρική ομιλία του, ο Ρούτε απηύθυνε έκκληση για δημόσια υποστήριξη και αίσθημα θυσίας για να «αποτραπεί ο επόμενος μεγάλος πόλεμος στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

Η επίσημη αυτή έκκληση του επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας διατυπώνεται σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο πεδίο της μάχης μπροστά στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί «περισσότερους από 10.000 θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο πλευρές κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη ρωσική απειλή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ» επέμεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά του ΝΑΤΟ, αυτό δεν εμποδίζει τη Ρωσία να προετοιμάζεται για «μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ουκρανία και με εμάς», τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ.

«Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση», ενώ στην Ευρώπη τα κράτη είναι απρόθυμα να δαπανήσουν περισσότερα για να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, πρόσθεσε.

Εκτός από τη Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα «εργάζονται σκληρά για να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για τις φιλοδοξίες της Κίνας όταν αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων, χωρίς όρια και με αδιαφάνεια», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

Σε έναν κόσμο όπου «η κατάσταση της ασφάλειας είναι η χειρότερη στη ζωή μου», «δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης είναι «πολύ μικρή, πολύ αργή και πολύ κατακερματισμένη» εξήγησε, καλώντας τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινή γνώμη να κάνουν ένα άλμα πίστης.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν «πολύ λιγότερα» για την άμυνα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν αφιέρωναν πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους στην άμυνα.

Το 2023, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Αλλά μόνο 23 από αυτούς έχουν φτάσει σε αυτό το όριο. «Μπορώ να σας πω ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα από το 2%», τόνισε ο Ρούτε.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν για την ανάγκη αύξησης του ορίου αυτού στο 3%, αλλά παραμένουν διχασμένες και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Κάθε επιπλέον μονάδα του ΑΕΠ αντιπροσωπεύει περίπου 200 δισεκατομμύρια επιπλέον για τις χώρες της ΕΕ, 23 από τις οποίες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους.

Αυτή η προσπάθεια έχει κόστος, το οποίο συνεπάγεται θυσίες, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Σήμερα, απευθύνω έκκληση για την υποστήριξή σας», είπε. «Ξέρω ότι το να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα σημαίνει να ξοδεύουμε λιγότερα για άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι μόνο λίγο λιγότερα» ανέφερε, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί «ένα μικρό μέρος» των κοινωνικών δαπανών για να επιτευχθεί αυτό.

«Για να προστατεύσουμε την ελευθερία μας (...) οι πολιτικοί σας πρέπει να σας ακούσουν», τόνισε. «Πείτε τους ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες σήμερα, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς αύριο».

«Πείτε τους ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά».

«Αν δεν ξοδέψουμε περισσότερα από κοινού τώρα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, θα πληρώσουμε πολύ, πολύ, πολύ υψηλότερο τίμημα αργότερα κάνοντας πόλεμο», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης (12/12) στην Άγκυρα, ξεκινώντας άμεσα συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 20:14 τοπική ώρα (19:14 ώρα Ελλάδας), και σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε αμέσως με τον Ερντογάν στον χώρο VIP του αεροδρομίου Εσένμπογκα της Άγκυρας.

Η Άγκυρα αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του Μπλίνκεν, η οποία ξεκίνησε μετά την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Άκαμπα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β'. Στη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Συρία. Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης πως η επόμενη συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η τουρκική ηγεσία σκοπεύει να αναδείξει στις συνομιλίες της με τον Άντονι Μπλίνκεν τις ανησυχίες της για τη σταθερότητα στην περιοχή, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία.

Προτού αναχωρήσει από την Άκαμπα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τον «κρίσιμο» ρόλο που διαδραμάτισαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚ δεν θα επανεμφανιστεί. Οι SDF είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Οι SDF διατηρούν τον έλεγχο εκτεταμένων περιοχών στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη διοίκηση. Παρότι αποτελούν συμμάχους της Δύσης στον αγώνα κατά του ΙΚ, η Τουρκία τους θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τους χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Το Ισραήλ ζητά διάλυση της Συρίας, οι Ρώσοι μιλούν με τους αντάρτες

Με τη Συρία να παραμένει σε κατάσταση αναταραχής, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίθεση τζιχαντιστών στη Δαμασκό, ένα άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel με τίτλο «Χωρίστε τη Συρία» έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Ο συγγραφέας του άρθρου, Zev Farber, ακαδημαϊκός και ραβίνος, προτείνει τη διαίρεση της Συρίας σε τρία ξεχωριστά κράτη ως τη μόνη βιώσιμη λύση για την ειρήνη στην περιοχή. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κράτους για τους Δρούζους – ένα αραβικό έθνος με μοναδική θρησκεία που συνδυάζει στοιχεία Ισμαηλισμού (κλάδος του σιιτικού Ισλάμ), Χριστιανισμού, Γνωστικισμού, Νεοπλατωνισμού, Ζωροαστρισμού, Βουδισμού, Μανιχαϊσμού, Πυθαγορισμού και άλλων φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός κράτους για τους Αλεβίτες και ενός άλλου για τους Σουνίτες μουσουλμάνους.

Η πρόταση αυτή, αν και αμφιλεγόμενη, φέρνει στο προσκήνιο τη συνεχιζόμενη πολυπλοκότητα της συριακής κρίσης και τη δυσκολία εξεύρεσης μιας λύσης που να μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει, τα αίτια της βάναυσης συμπεριφοράς του καθεστώτος Άσαντ κατά των κατοίκων της Συρίας, οφείλονται στην «ευαίσθητη» θέση των Αλεβιτών. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί χώρισαν τις "σφαίρες επιρροής" τους για να ελέγξουν το Λεβάντε, το οποίο είχαν πάρει από τους Οθωμανούς. Και συνεχίζει: «αρχικά, η παράκτια περιοχή που περιείχε τους Αλεβίτες επρόκειτο να κυβερνηθεί απευθείας από τη Γαλλία και η υπόλοιπη Συρία ως αυτόνομη αραβική χώρα. Στη συνέχεια, το 1922, η παράκτια περιοχή των Αλαουιτών διαμορφώθηκε ως δική της αυτόνομη οντότητα, το "Κράτος της Λατάκειας", χωριστά από τη Συρία.Οι Δρούζοι στην περιοχή Hawran (που περιλαμβάνει τα ισραηλινά Υψίπεδα του Γκολάν, το νότιο τμήμα της Συρίας και το βόρειο τμήμα της Ιορδανίας) ήταν επίσης ανεξάρτητοι εκείνη την εποχή. Το ανεξάρτητο καθεστώς της Λατάκειας καταργήθηκε το 1936, όταν οι Γάλλοι ενοποίησαν τη Συρία».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι Αλεβίτες τότε τους παρακάλεσαν να μην το κάνουν, καθώς πίστευαν ότι δεν ήταν ασφαλές να είναι μειονότητα σε μια σουνιτική χώρα. Σημειώνει δε ότι ο προπάππους του Μπασάρ Αλ Ασάντ, Σουλεϊμάν Αλί αλ Ασάντ, έγραψε μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι οι Αλαβίτες θα προτιμούσαν να παραμείνουν αυτόνομοι υπό γαλλική προστασία παρά να ενταχθούν σε ένα πλήρες σουνιτικό κράτος της Συρίας. Αλλά αγνοήθηκε. Γι' αυτό και οι Αλεβίτες «κατέλαβαν» θέσεις εξουσίας και φρόντισαν να παραμείνουν ασφαλείς πατάσσοντας σκληρά κάθε αντιπολίτευση.

Η Ρωσία, παράλληλα, έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική επιτροπή της ισλαμιστικής αντάρτικης οργάνωσης της Συρίας, Hayat Tahrir al Sham (HTS), σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσει τη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επαφές με την HTS, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο στη Συρία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «εξελίσσονται με εποικοδομητικό τρόπο».

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία προσδοκά από την οργάνωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, την προστασία των διπλωματών και των ξένων υπηκόων, καθώς και την αποτροπή κάθε κατάχρησης εξουσίας.

Ο Μπογκντάνοφ είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να διατηρήσει τις δύο βάσεις της στη Συρία – τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στη Λαττάκεια – ώστε να εξακολουθήσει να μάχεται τη διεθνή τρομοκρατία. «Οι βάσεις παραμένουν εκεί όπου βρίσκονταν, σε συριακό έδαφος. Δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις, μέχρι στιγμής», δήλωσε. «Ήταν εκεί κατόπιν αιτήματος των Σύρων, με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Θεωρώ ότι όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και ό,τι έχει απομείνει από το ΙΚ δεν έχει τελειώσει», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Για να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, είπε ο Μπογκντάνοφ, απαιτούνται «συλλογικές προσπάθειες» και η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» σε αυτόν τον αγώνα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share