ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η ελπίδα επέστρεψε για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία: Έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ ο Πούτιν

Φως... για πρώτη φορά στην άκρη του τούνελ

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε σημαντική εδαφική παραχώρηση.




Ο Πούτιν επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφεραν πηγές από το Κρεμλίνο στο Reuters.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι, σε κάθε συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ, ο πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να αποδεχτεί την παύση της σύγκρουσης κατά μήκος της πρώτης γραμμής, τη στιγμή που το χάος συνεχίζεται στον πόλεμο.

Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για την ακριβή οριοθέτηση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών: Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, όπως σημείωσαν τρεις από τους πηγές που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.




Ο πλανήτης στο «κόκκινο»: Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος πριν αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ; Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση στην Ρωσία

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από την Ουάσινγκτον. Παρά ταύτα, αυτή η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και νέες απειλές από τη Μόσχα, σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η χρήση βαλλιστικών και κρουζ πυραύλων από τις δυτικές δυνάμεις κατά της Ρωσίας θα αποτελούσε σοβαρό ρίσκο, σαν να «παίζουν με τη φωτιά», και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια σύγκρουση. Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να παρασυρθούν από την επιθετική ρητορική της Μόσχας, που στοχεύει κυρίως στον εκφοβισμό. Παρά ταύτα, παρατηρείται μέχρι τώρα διστακτικότητα, κυρίως από την Ουάσιγκτον, να επιτραπεί στο Κίεβο η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, γνωστών ως Army Tactical Missile Systems (ATACMS), για επιθέσεις πέρα από τα σύνορά του.




Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας

Η απόφαση του Μπάιντεν ακολουθεί τις αναφορές για την αποστολή χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους New York Times, οι πρώτοι στόχοι των αμερικανικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος πιθανότατα θα είναι τα ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα που επιχειρούν στην περιοχή του Κουρσκ.

Όπως επισημαίνει το Sky News, ενώ η χρήση αμερικανικών πυραύλων για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια υποδηλώνει ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση από μόνη της δεν θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους, τους οποίους η Μόσχα έχει τοποθετήσει στρατηγικά μακριά από την πρώτη γραμμή, όπως αποθήκες πυραύλων και drones που χρησιμοποιούνται εναντίον του Κιέβου.

Οι αντιδράσεις ανά τον πλανήτη

Πέρα από τη στρατιωτική διάσταση, το Sky News υπογραμμίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στο Κρεμλίνο: η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αγνοήσει τις ρωσικές προειδοποιήσεις για ολέθριες συνέπειες και να στηρίξει το Κίεβο. Αυτή η κίνηση ακολουθεί μήνες έντονων πιέσεων από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν αν ένας αμερικανικός πύραυλος προκαλέσει τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών στη χώρα του.




Η Μόσχα δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δυνάμεις με πυρηνικό οπλοστάσιο και συνδυαστικά μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο μπορεί να κλιμακώσει την εκστρατεία σαμποτάζ και τις άλλες μορφές υβριδικού πολέμου που διεξάγει στην Ευρώπη.

Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Παρά την ασαφή στρατηγική του, ο Ρεπουμπλικανός εξέφρασε έντονη αντίθεση στην παροχή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία. Ίσως αυτό κινητοποιήσει το Κίεβο να αξιοποιήσει άμεσα την τρέχουσα στήριξη από την Ουάσινγκτον.

Γιος Τραμπ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο ενόψει της προεδρίας του πατέρα μου

Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, εξαπέλυσε δριμεία κριτική μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ισχυρίστηκε ότι αυτή η απόφαση των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να προκαλέσει τον «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» προτού ο πατέρας του αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο 81χρονος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας, μια κίνηση που αναμενόμενα προκάλεσε έντονη αίσθηση.

Ο 46χρονος γιος του Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι το «στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα» προσπαθεί να υπονομεύσει τον πατέρα του, οδηγώντας την κατάσταση στην Ουκρανία στο χάος. «Το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Σύμπλεγμα φαίνεται να θέλει να εξασφαλίσει την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου πριν ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να προωθήσει την ειρήνη και να σώσει ζωές», έγραψε στο Twitter.