Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Σοκ στην Κοπεγχάγη: Φωτιά «τέρας» στο Παλιό Χρηματιστήριο - «Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων» (video)

Η στιγμή της κατάρρευσης της κορυφής του κτιρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας

16 Απριλίου 2024 16:37
Σοκ στην Κοπεγχάγη: Φωτιά «τέρας» στο Παλιό Χρηματιστήριο - «Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στη Δανία: Μάχη με τις φλόγες στο ιστορικό, παλιό κτίριο του Χρηματιστηρίου στο κέντρο της Κοπεγχάγης δίνουν οι πυροσβέστες.

Το Børsen, ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, το οποίο χρονολογείται από το 1625, τυλίχθηκε στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Δείτε επίσης: Συναγερμός στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας: Φωτιά σε δασική έκταση - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

Βίντεο: Η στιγμή της κατάρρευσης της κορυφής του κτιρίου στην Κοπεγχάγη

Δανοί παρακολουθούν σοκαρισμένοι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης να καίγεται, ενώ θλίψη προκάλεσε η κατάρρευση της εμβληματικής του κορυφής.

Κοπεγχάγη: «Αδύνατον να μπούμε μέσα στο κτίριο»

Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο μισό κτίριο που δεν είχε μέχρι στιγμής πάρει φωτιά, δήλωσε ο Jakob Vedsted Andersen, υπεύθυνος διαχείρισης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η πυρκαγιά στο τμήμα του Børsen που φλέγεται δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο.

«Εξακολουθούμε να δίνουμε μάχη με τις φλόγες. Υπήρξαν κάποιες περαιτέρω επιπλοκές. Καθώς οι φέρουσες κατασκευές στο εσωτερικό του κτιρίου καίγονται, οι τοίχοι γίνονται ασταθείς, και σε αυτό εστιάζουμε τώρα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Tommy Laursen, από την αστυνομία της Κοπεγχάγης, ανέφερε: «Δεν έχουμε μπει ακόμη μέσα στο κτίριο. Δεν είναι ακόμη δυνατόν να μπούμε μέσα λόγω της έντονης φωτιάς».

Όλοι όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να διασώσουν μερικούς από τους σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής, αν και ένα τμήμα τους φέρεται να βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς. Ο υπουργός Πολιτισμού Jakob Engel-Schmidt δήλωσε ότι 400 χρόνια δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Οι δήμαρχοι της Κοπεγχάγης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την πυρκαγιά στο Børsen. «Είναι μια τρομερή μέρα. Το Børsen δεν είναι απλώς ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Δανίας. Το κτίριο αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα, όχι μόνο την Τέχνη. Όλα αυτά είναι τώρα παραδομένα στις φλόγες», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Ο Δήμος της Κοπεγχάγης θα κάνει ό,τι μπορεί και πρέπει ώστε να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση του παλιού Χρηματιστηρίου», προσθέτουν.

«Είναι η Παναγία των Παρισίων μας» δήλωσε κάτοικος της Κοπεγχάγης

Ο Ένρικ Γκρέιζ, κάτοικος της πόλης, δεν μπορεί να πιστέψει την καταστροφή. Σοκαρισμένος, κοιτά τη φωτιά. «Είναι η Παναγία των Παρισίων μας» είπε στον δημοσιογράφο του TV 2, Μίκαελ Κράγκελουντ.

«Είναι σοκαριστικό. Είναι μια τραγική μέρα. Όχι μόνο για την Κοπεγχάγη, αλλά και για τη Δανία. Και στα γενέθλια της βασίλισσας. Είναι ένα θλιβερό θέαμα», πρόσθεσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share