Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης για το 2024 - Έπεσε θέση η Ελλάδα

Ανέβηκε η Κύπρος!

21 Δεκεμβρίου 2023 15:15
Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης για το 2024 - Έπεσε θέση η Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ κατατάσσουν τους Αυστριακούς ως τους πιο «ευχαριστημένους με τη ζωή τους» πολίτης στην Ευρώπη στο μπλοκ των 27 χωρών -μελών.

Με την ευκαιρία, δείτε την πιο όμορφη πόλη του χειμώνα.

Σε υψηλές θέσεις βρίσκονται επίσης Πολωνία, Φινλανδία και Ρουμανία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται αρκετά χαμηλά, καταλαμβάνοντας την τρίτη από το τέλος θέση στη «γηραιά ήπειρο».

Ειδικότερα, η Αυστρία συγκέντρωσε συνολικά 7,9 στα 10 στην ετήσια δημοσίευση της Eurostat για τους «δείκτες ποιότητας ζωής», η οποία βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Γερμανία είναι επισήμως η δεύτερη από το τέλος της κατάταξης, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Τρίτη από το τέλος είναι η Ελλάδα με ελαφρώς ανώτερη βαθμολογία από την Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το 7,1 έπεσε στο 6,7 ενώ η Κύπρος ανέβηκε στο 7,2 από το 7,1.

Eurostat: Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης - Έπεσε θέση η Ελλάδα

Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα από τις 27 που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία κάτω από έξι στα δέκα για τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή το 2022. Κάθε χρόνο η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ, μετρά πόσο ευτυχισμένο δηλώνει ένα δείγμα του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος από τη ζωή του.

Η κλίμακα αυτή εκτείνεται από το μηδέν (απόλυτη δυσαρέσκεια) έως το δέκα, που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Ερευνά επίσης πόσο αισιόδοξα είναι τα ερωτηθέντα άτομα για το μέλλον ή, ανάλογα με την περίπτωση, πόσο απαισιόδοξα. Ενώ θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι όσο πιο πλούσια είναι η χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σε όλους τους τομείς.

Η φθίνουσα πορεία της Γερμανίας

Ενώ η Γερμανία έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες μεταξύ των 27 χωρών, τα στοιχεία για την ευτυχία είναι εντυπωσιακά. Το 2021, έφτασε σε βαθμολογία 7,1. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έχει πέσει στο 6,5. Αν και τα απλά στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι από το προηγούμενο έτος, δείχνουν μια αυξανόμενη συσκότιση της συλλογικής γερμανικής διάθεσης.

Ένας άλλος γερμανικός οργανισμός, το Ινστιτούτο Rheingold με έδρα την Κολωνία, χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με συνεντεύξεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που "κατακλύζονται από άγχος" αποτελούσαν το 20% και ένα επιπλέον 9% χαρακτηρίζονταν ως «αδιάφοροι και απόμακροι».

Τι κάνει τα πιο ευτυχισμένα έθνη ευτυχισμένα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα. Έδωσαν στα επίπεδα ευτυχίας τους μέση βαθμολογία 8. Η Αυστρία είναι μια εύπορη χώρα, οπότε αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη.

Στη Ρουμανία και την Πολωνία, ωστόσο, δύο μάλλον φτωχότερα έθνη, η ικανοποίηση από τη ζωή βρίσκεται στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με περισσότερη ευτυχία. Αντίθετα, φαίνεται ότι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ενδεικτικοί της συνολικής ικανοποίησης σε αντίθεση με τον πλούτο.

Παρά τους πολυαναφερόμενους αγώνες των Millennials και της Gen Z, τα περισσότερα κράτη μέλη έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών. Το αντίθετο μοτίβο παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία. Η οικονομική ασφάλεια εκδηλώνεται πάντως σε κάποιο βαθμό στα δεδομένα,απλώς ίσως όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε.

Η ικανοποίηση από τη ζωή φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από το επίπεδο εκπαίδευσης του ατόμου ,το οποίο, σε κάποιο βαθμό, αντανακλά τα επίπεδα εισοδήματος. Σε όλα τα κράτη μέλη, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Στη Σλοβακία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, με μια διαφορά περίπου 1,6 μονάδων μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που είχαν πρωτοβάθμια (λιγότερο από δευτεροβάθμια) εκπαίδευση.

Ο τόπος διαμονής έχει επίσης σημασία, αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ πιο διχασμένα. Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι, κατά 0,2 μονάδες και άνω.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share