Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Σώθηκε την τελευταία στιγμή: 9χρονη κόντεψε να πνιγεί από ένα σάντουιτς - Μεταλλική τρίχα τρύπησε τον οισοφάγο της

Της προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη και νευρολογική βλάβη

19 Οκτωβρίου 2023 11:47
Σώθηκε την τελευταία στιγμή: 9χρονη κόντεψε να πνιγεί από ένα σάντουιτς - Μεταλλική τρίχα τρύπησε τον οισοφάγο της
Από Εύη Κουρίδου

Παραλίγο να πνιγεί ένα 9χρονο κορίτσι από την Αυστραλία, εξαιτίας ενός σάντουιτς, το οποίο της προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη και νευρολογική βλάβη.

«Αναγνώρισαν ότι υπήρχαν ορισμένα αποστήματα στον εγκέφαλο», δήλωσε η μητέρα της στο ABC Newcastle Kristen Saunders.

Το παράξενο ατύχημα συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, αφού το κορίτσι αγόρασε ένα σάντουιτς με μπέικον και αβγό από έναν πωλητή στην πατρίδα της, το Νιουκάστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

9χρονη κόντεψε να πνιγεί από ένα σάντουιτς

Το σάντουιτς παραλίγο να τη σκοτώσει

Το κορίτσι είχε αρχίσει να τρώει το σάντουιτς όταν ξαφνικά «άρχισε να νιώθει ότι πνίγεται», θυμήθηκε η Saunders. Η μητέρα αρχικά δεν έδωσε μεγάλη σημασία, υποθέτοντας ίσως ότι η κόρη της έτρωγε πολύ γρήγορα.

«Νομίζω, όπως οι περισσότεροι γονείς, σκεφτόμαστε: ‘Θα είσαι καλά, πιες λίγο νερό, θα σου περάσει’», σημείωσε η μητέρα του κοριτσιού.

Αρχικά, η εκτίμηση της μητέρας φάνηκε σωστή, αφού το κορίτσι άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Ήταν μάλιστα σε θέση να συμμετάσχει στο σχολικό πρωτάθλημα στίβου.

Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο η υγεία του κοριτσιού χειροτέρεψε. «Υπήρχε μια συγκεκριμένη μέρα που ήμουν σπίτι μαζί της και ξαφνικά, ήταν λίγο μπερδεμένη όταν απαντούσε σε ερωτήσεις», είπε η Saunders.

Δείτε επίσης: «Μόλις σκότωσα τη μητέρα μου»: 13χρονος σκότωσε τη μάνα του ενώ αυτή κοιμόταν δίπλα στη νεογέννητη αδερφή του

Η μητέρα του κοριτσιού ανησύχησε και κάλεσε τον γιατρό της, ο οποίος της είπε να πάει την κόρη της στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο η κατάσταση του κοριτσιού είχε επιδεινωθεί. Παραπατούσε, ήταν αποπροσανατολισμένη και δεν μπορούσε να αναγνωρίσει την οικογένειά της, με τους γιατρούς να αποκαλύπτουν αργότερα ότι είχε αποστήματα στον εγκέφαλο, όπως ανέφερε το Yahoo News Australia.

Οι γιατροί έκαναν αξονική τομογραφία, η οποία αποκάλυψε την τρομακτική αιτία των συμπτωμάτων του παιδιού: ένα μικροσκοπικό, σύρμα σε μέγεθος τρίχας στο λαιμό του.

9χρονη κόντεψε να πνιγεί από ένα σάντουιτς

Είχε τρυπήσει τον οισοφάγο της

Το αντικείμενο ήταν μια μεταλλική τρίχα από βούρτσα μπάρμπεκιου που είχε κρυφτεί στο σάντουιτς πρωινού της. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τρυπήσει τον οισοφάγο της και είχε περάσει στην καρωτιδική αρτηρία – ένα μεγάλο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο – όπου προκάλεσε μια «σοβαρή λοίμωξη», σύμφωνα με τη μητέρα της.

Οι γιατροί χρειάστηκε να αποκαταστήσουν την αρτηρία και να καθαρίσουν τα αποστήματα στον εγκέφαλο. Η χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε το κορίτσι, ήταν επιτυχημένη.

9χρονη κόντεψε να πνιγεί από ένα σάντουιτς

Το παιδί έμεινε στο νοσοκομείο έναν μήνα μέχρι να συνέλθει. Παρά την τρομακτική εμπειρία, η Saunders ανέφερε ότι τα πράγματα «θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα».

«Έχει σταματήσει όλα τα αντιβιοτικά της. Έχει επιστρέψει στο σχολείο και σύντομα θα επιστρέψει στον αθλητισμό», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού.

«Είναι κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά, αλλά συμβαίνει αρκετά, και δεν θα ήθελα να περάσει κάποιος άλλος από κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε πόσα μπάρμπεκιου λειτουργούν κάθε Σάββατο και Κυριακή», τόνισε η Saunders.

Σύμφωνα με μελέτη του 2016 από τη Αμερικανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Otolaryngology – Head and Neck Surgery, υπήρχαν περίπου 1.700 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που σχετίζονταν με βούρτσες από μπάρμπεκιου στο διάστημα από το 2002 έως το 2014, σύμφωνα με το ABC.net.au.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα προκύπτει όταν οι βούρτσες αυτές μένουν κρεμασμένες έξω από την σχάρα ψησίματος και με τον καιρό χαλάνε.

«Αυτές οι αιχμηρές τρίχες μπορεί να σπάσουν και να μείνουν πίσω στην πλάκα της σχάρας και ενδεχομένως να κολλήσουν στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα, δημιουργώντας κίνδυνο κατάποσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Choice, μιας ομάδας προστασίας των καταναλωτών.

Τον Μάιο, η παιδίατρος της Φλόριντα Meghan Martin περιέγραψε την περίπτωση ενός 4χρονου αγοριού που είχε ένα από αυτά τα σύρματα κολλημένο στις αμυγδαλές του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share