Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Σοκ στην Ταϊλάνδη: Φάρμακο κατά του κορωνοϊού άλλαξε το χρώμα ματιών ενός βρέφους

Το περιστατικό εξετάζεται από επιστήμονες

6 Σεπτεμβρίου 2023 14:47
Σοκ στην Ταϊλάνδη: Φάρμακο κατά του κορωνοϊού άλλαξε το χρώμα ματιών ενός βρέφους
Από Εύη Κουρίδου

Μετά τη χορήγηση αντιιικού φαρμάκου για την Covid-19, μέσα σε 18 ώρες, έξι μηνών μωρό στην Ταϊλάνδη άλλαξε χρώμα ματιών, από σκούρα καστανά σε έντονο μπλε.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο μωρό από την Ταϊλάνδη, που δεν κατονομάζεται, χορηγήθηκε το φάρμακο «favipiravir», το οποίο συστήνουν συνήθως οι γιατροί για την καταπολέμηση της γρίπης και του Έμπολα. Έχει χορηγηθεί σε πολλούς ασθενείς με Covid σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν το φαινόμενο, οι γιατροί στην Μπανγκόκ που χορήγησαν το φάρμακο, υποστήριξαν ότι το «favipiravir» πιθανότατα απελευθέρωσε μια φθορίζουσα χημική ουσία, που συσσωρεύτηκε στον κερατοειδή χιτώνα των οφθαλμών του μικρού αγοριού. Τα μάτια του αγοριού άλλαξαν απόχρωση 18 ώρες μετά τη θεραπεία, αλλά επέστρεψαν στο φυσικό τους χρώμα πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Δείτε παρακάτω το πριν και το μετά

Άλλαξε το χρώμα ματιών ενός μωρού

Άλλαξε το χρώμα ματιών ενός μωρού

Το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail διευκρινίζει ότι το βρέφος έξι μηνών από την Ταϊλάνδη είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο που έλαβε το φάρμακο που εμπεριέχει την ουσία φαβιπιραβίρη.

Δείτε επίσης: Είναι γεγονός: «Πράσινο φως» στο νέο εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό - «Μαζί με τη γρίπη θα κυκλοφορούν παράλληλα τον χειμώνα»

Στην πατρίδα του μωρού, το γιαπωνέζικο φάρμακο «favipiravir» είναι το βασικό αντιιικό φάρμακο που χορηγείται σε παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό. Οι πιο συχνές παρενέργειες της θεραπείας περιλαμβάνουν αύξηση του ουρικού οξέος, διάρροια και χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για το 20% των παρενεργειών.

Το «favipiravir», όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, έχει λάβει το πράσινο φως από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία και το Καζακστάν κι έλαβε έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία το 2020. Σε πολλές χώρες είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία «Avigan».

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη δοκιμή του φαρμάκου τον Απρίλιο του 2020 με μια μικρή ομάδα 50 ατόμων στο Brigham and Women's Hospital, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αλλά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει ακόμη εγκρίνει στις ΗΠΑ.

Η αναφορά για το βρέφος από την Ταιλάνδη δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023, αλλά η ακριβής ημερομηνία που του εμφανίστηκε η παρενέργεια στους οφθαλμούς του δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστή.

«Δεν παρατηρήθηκε γαλάζιος αποχρωματισμός σε άλλες περιοχές όπως το δέρμα, τα νύχια ή τον στοματικό και ρινικό βλεννογόνο. Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν ύστερα από τρεις ημέρες θεραπείας με την φαβιπιραβίρη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Frontiers in Pediatrics». Στο μωρό έγινε οφθαλμολογική εξέταση μετά το πέρας της θεραπείας, με τους γιατρούς να μην εντοπίζουν κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στο φάρμακο, πιθανότατα σε πρόσθετα συστατικά του δισκίου, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το κίτρινο οξείδιο του σιδήρου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share