Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna – 25
Η αποτυχία για αυτήν την αποστολή κύρους υπογραμμίζει την εξασθένιση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης
Η 1η μετά από 47 χρόνια αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη απέτυχε, αφού το διαστημόπλοιό της, Luna-25, τέθηκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στη Σελήνη.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roskosmos, ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με το σκάφος λίγο αφού παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα καθώς το σκάφος προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσγείωσης χθες, Σάββατο.
“Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskosmos.
Η αποτυχία για αυτήν την αποστολή κύρους υπογραμμίζει την εξασθένιση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη –τον Σπούτνικ 1 το 1957– και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.
The visuals of the moon from Chandrayaan - 3 are simply Stunning!
— Vishal Verma (@VishalVerma_9) August 20, 2023
Can't keep Calm, Save the date! Landing on South Pole of the Moon just 3 days away - 23rd Aug 1745pm Indian time.
Also Praying for recovery of Russia's Luna 25! #Chandrayaan_3 #Luna25 pic.twitter.com/GmCRE51Lqd
Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Το Luna-25 επρόκειτο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αύριο, 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους για το διάστημα.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.
Το Luna-25, που είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είχει σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στον νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.
Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη ενδεχομένως θα επιτρέψει μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον δορυφόρο, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.
Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν είχε εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.
«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου. Είναι πρώτη για τη μετασοβιετική περίοδο. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή -είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον» είχε δηλώσει ο Ζακ στο πρακτορείο Reuters.