Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

«Δεν ήξερα ότι ήταν αρχαίο μνημείο» - Η συγγνώμη του τουρίστα που βανδάλισε το Κολοσσαίο

Δεν γλυτώνει το πρόστιμο

5 Ιουλίου 2023 14:46
«Δεν ήξερα ότι ήταν αρχαίο μνημείο» - Η συγγνώμη του τουρίστα που βανδάλισε το Κολοσσαίο
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Ο τουρίστας ο οποίος την περασμένη εβδομάδα χάραξε τα αρχικά γράμματα του ονόματός του και της κοπέλας του, σε τοίχο του Κολοσσαίου, ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του η οποία, όπως υποστηρίζει, οφείλεται σε άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας.

Ο εικοσιεπτάχρονος Ιβάν Ντιμιτρόφ, γυμναστής από την Βουλγαρία ο οποίος ζει μόνιμα στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, μπόρεσε να ταυτοποιηθεί μετά από μεγάλη προσπάθεια της ιταλικής αστυνομίας, της Ιταλικής Ένωσης Ξενοδόχων και των εργαζομένων στο Κολοσσαίο. Πρόκειται να του αποσταλεί πρόστιμο ύψους δεκαοκτώ χιλιάδων ευρώ.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και τους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης, ο Ντιμιτρόφ ζητά συγγνώμη από όλους όσους «με προσήλωση και θυσίες προστατεύουν την ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική αξία του Κολοσσαίου» ενώ, παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν είχε καταλάβει ότι βρισκόταν στο πασίγνωστο αυτό χώρο και μόνον στην συνέχεια πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αρχαίο μνημείο».

Ο νέος, στην σύντομη επιστολή του, ζητά συγγνώμη «από τους Ιταλούς αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο» για την ζημία που προκάλεσε σε ένα μνημείο «το οποίο, εκ των πραγμάτων, αποτελεί μέρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως υπογραμμίζει.

Σάλος με καταγγελίες για βεβήλωση της Αγια Σοφιάς: Εικόνες βανδαλισμού και καταστροφής της πύλης και άλλων σημείων του ναού

Νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία κατήγγειλε ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay, ο οποίος έκανε λόγο για μια πύλη του ναού που υπέστη σοβαρές ζημιές, δημοσιεύοντας σχετικές εικόνες και βίντεο στα social media.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιολόγος υποστηρίζει πως εντόπισε διπλής όψης καταστροφή, στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό προσφοράς των Αυτοκρατόρων στην Αγία Σοφία.

«Σήμερα, συνάντησα ένα άλλο πολύ θλιβερό θέαμα στην Αγία Σοφία. Δυστυχώς, και πάλι, βρήκα φθορές διπλής όψης στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση», λέει σε ένα από τα βίντεό του.

Η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία είχε καταστραφεί και παλαιότερα. Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη και… μέρη από αντικείμενα που θεωρούσαν ιερά, όπως τα εσωτερικά τείχη.

Ανησυχίες για τα μνημεία της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ανοιχτή επιστολή προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, απέστειλε στις 22/8/2022 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) όπου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, ζητά από τον διεθνή οργανισμό «να παρέμβει δυναμικά ώστε να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας».

Προσθέτει, δε, ο ΣΕΑ πως «σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του για το θέμα, θα απευθυνθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να υπάρξουν ψηφίσματα και κείμενα υπογραφών για τη διάσωση των μνημείων».

Υπενθυμίζεται ότι, ο τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορτάιλι χαρακτήρισε «καταστροφή» την ετήσια επίσκεψη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Από το 2020 και ιδίως το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφικά τεκμήρια με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον της Αγίας Σοφίας», επισημαίνει ο ΣΕΑ στην επιστολή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η αρχαιολογική επιστήμη έχει μείνει εκτός του μνημείου».

Παράλληλα, αφού επισημαίνει ότι «στο διάστημα των τελευταίων ετών (2006 και εξής) που η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διαχείριση μνημείων που παλαιότερα είχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Τουρκίας, πολλά μνημεία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», εκφράζει την ανησυχία του επειδή «την τρέχουσα περίοδο εργασίες πραγματοποιούνται και σε ένα άλλο κορυφαίο βυζαντινό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, στο άλλοτε καθολικό της Μονής της Χώρας (Kariye Camii), ώστε και αυτό να επαναλειτουργήσει ως τέμενος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share