Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χαβάη: Απόκοσμο σκηνικό με σιντριβάνια λάβας από την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα - Τα σοκαριστικά πλάνα

Εικόνες που κόβουν την ανάσα!

9 Ιουνίου 2023 09:33
Χαβάη: Απόκοσμο σκηνικό με σιντριβάνια λάβας από την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα - Τα σοκαριστικά πλάνα
Από Κυριάκος Μελλίδης

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στο αρχιπέλαγος της Χαβάης.

Το Κιλαουέα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, εξερράγη την περασμένη Τετάρτη στις 04:44 (τοπική ώρα, 17:44 ώρα Ελλάδος). Εικόνες από το Κιλαουέα δείχνουν ρήγματα στην καρδιά του ηφαιστείου, με λάβα να ξεπηδά από τον κρατήρα του και να σχηματίζει «σιντριβάνια». Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «δυναμική» την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

To USGS εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο από το διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί ηφαιστειακή αιθαλομίχλη, η οποία εξαπλώνεται σε απόσταση από το Κιλαουέα.

Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα και να πλήξει καλλιέργειες. Προειδοποίησε επίσης για τα «μαλλιά της Πέλε» (σ.σ. της θεάς της φωτιάς, του κεραυνού και των ηφαιστείων), αναφερόμενο στα λεπτά νήματα σκληρυμένης λάβας που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.

Η έκρηξη του Κιλαουέα σημειώθηκε λίγους μήνες μετά την έκρηξη του γειτονικού Μάουνα Λόα, του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο, το οποίο ξύπνησε στα τέλη του 2022, ύστερα από λήθαργο 38 ετών.

Το Κιλαουέα είναι μικρότερο, αλλά πολύ πιο ενεργό από το Μάουνα Λόα. Εξερράγη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο και η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο. Η εκρηκτική δραστηριότητα ήταν σχεδόν αδιάλειπτη από το 1983 ως το 2019.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Με ποιο ρήγμα συνδέεται και γιατί το παρελθόν της περιοχής «τρομάζει» τους ειδικούς (video)

Πάνω από 20 μετασεισμοί μικρού μεγέθους που δεν ξεπέρασαν τα 2,8 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες λίγα λεπτά μετά τις 15:30 το μεσημέρι με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός είναι, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται σε μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα που δεν είχε καταγραφεί κάποιος σεισμός από το 1900 μέχρι και χθες. «Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης και δεν έχει άμεση σχέση με αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί στο συνολικό του μήκος τότε μπορεί να δώσει σεισμό από 6,7 έως και 7 Ρίχτερ. Ωστόσο τα επιμέρους τμήματά του όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεγέθους από 5,5 Ρίχτερ έως και 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με στοιχεία ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός, μετά το 1894 που έχει καταγραφεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 1916 με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 25 χλμ βόρεια της Αταλάντης. Ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ.

Πάντως, βλέποντας κανείς και την ανάρτηση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννη Κοντζιά σύμφωνα με την οποία ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ προκάλεσε στην παραλία Μύλο των Γιάλτρων καθίζηση, μπορεί και να φανταστεί τι θα μπορούσε να προκαλέσει, εάν γινόταν, ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ από το ρήγμα της Αταλάντης. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντζιάς ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook που συνοδευόταν και από φωτογραφία:

«Με τα το σημερινό σεισμό η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα με τον λιμενάρχη Λ.Αιδηψού και μετά από επικοινωνία μας με το ΙΓΜΕ ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ρήγματος και την πιθανή υποθαλάσσια κατολίσθηση των αποθέσεων άμμου. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτοψία τις επόμενες ημέρες. (ευχαριστούμε το Φώτη Παρακατσελάκη για τη λήψη με drone)».

Βέβαια ο κ. Καραστάθης μιλώντας και στην ΕΡΤ επισήμανε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν με το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ και αυτό για δυο πράγματα: «Πρώτον γιατί τα σπίτια τους έχουν χτιστεί περιμένοντας το σεισμικό κίνδυνο. Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι χτισμένα υπό τη σκέψη του σεισμού του 1894.

Ο κάθε ένας της περιοχής έχει λάβει υπόψιν του αυτό, άρα έχουμε ισχυρές οικοδομές στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος. Δεύτερον, δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι και αυτό καθησυχαστικό».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share