Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Είναι ακόμη εδώ και σκοτώνει - Εκατοντάδες οι νεκροί μέσα σε έναν μήνα (video)

Σκληροί δείκτες και στοχευμένα μέτρα

30 Μαΐου 2023 18:51
Κορωνοϊός: Είναι ακόμη εδώ και σκοτώνει - Εκατοντάδες οι νεκροί μέσα σε έναν μήνα (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Κορωνοϊός: «Παρακαλούμε σεβαστείτε την επιθυμία των παρευρισκομένων που επιλέγουν να φορούν μάσκα»: η οδηγία – έκκληση ήταν τυπωμένη σε ενημερωτικές αφίσες που είχαν τοποθετηθεί την περασμένη εβδομάδα σε συνεδριακό χώρο, στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Εκεί δηλαδή όπου διασταυρώθηκαν 5.000 σύνεδροι, φλερτάροντας με την πιθανότητα να καταγραφεί συρροή κρουσμάτων, όπως συνέβη σε ιατρικό συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο συνέδριο, και πιο συγκεκριμένα στην υπό εξέλιξη (καθώς λήγει σήμερα) 66η Παγκόσμια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, αναδύθηκε ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο. Αυτό της εμφάνισης της «νόσου X», που σημειωτέον θα μπορούσε να είναι έως 70% πιο θανατηφόρα από τη λοίμωξη Covid-19.

Σας θυμίζουμε επίσης την προειδοποίηση της Ματίνας Παγώνη: Έρχεται νέα πανδημία 70% πιο θανατηφόρα! «Θα κάνει τον κορωνοϊό να μοιάζει με... ήπια νόσο» - Ποια είναι η «Νόσος X» (Video)

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με ημερολογιακή σειρά. Η είδηση που αφορά όσα εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο φαντάζει ομολογουμένως οξύμωρη. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίοι κλήθηκαν τα προηγούμενα έτη να χειριστούν την πανδημία που προκάλεσε ο SARS-CoV-2, συναντήθηκαν διά ζώσης πριν από περίπου δύο μήνες. Αυτό που δεν γνώριζαν (ή αγνόησαν) τότε ήταν πως ανάμεσά τους κυκλοφορούσε και ο κοροναϊός, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα όσα συνέβησαν αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο τις προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής εξαιτίας της επίμονης κυκλοφορίας του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, το ιατρικό συνέδριο διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της Ατλάντα και προσέλκυσε 1.800 συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις ήταν πολλές όμως, το 70% των συνέδρων δεν φορούσε μάσκα. Ως αποτέλεσμα οι 181, δηλαδή το περίπου 10% των παρευρισκομένων, μολύνθηκε.

Υπογραμμίζεται εντούτοις πως ουδείς χρειάστηκε να νοσηλευθεί, γεγονός που τεκμηριώνει την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να άρει το ύψιστο επίπεδο συναγερμού, βασιζόμενος στα μειωμένα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών σε σχέση με το παρελθόν και στο υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share