Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη: Έρχεται νέα πανδημία 70% πιο θανατηφόρα! «Θα κάνει τον κορωνοϊό να μοιάζει με... ήπια νόσο» - Ποια είναι η «Νόσος X» (Video)

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

29 Μαΐου 2023 09:38
Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη: Έρχεται νέα πανδημία 70% πιο θανατηφόρα! «Θα κάνει τον κορωνοϊό να μοιάζει με... ήπια νόσο» - Ποια είναι η «Νόσος X» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέας θανατηφόρας πανδημίας κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος σε συνέδριο στη Γενεύη πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες ώστε αυτές να πάρουν άμεσα μέτρα και να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας τους.

Παράλληλα, η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη από τον κορωνοϊό προειδοποιεί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του.

Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη για «Νόσο Χ»

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega για τη «Νόσο Χ», σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος.

«Συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος» είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό της Covid. Στην ίδια κατεύθυνση, πράττει το ίδιο και τώρα με στόχο, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για τη νέα πανδημία.

Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό. Δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως να προέλθει από άγρια ζώα.

Παγκόσμιος συναγερμός: Ανησυχία ειδικών για μπαράζ κρουσμάτων εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά - Άγνωστο αν φταίει η πανδημία

Μπαράζ κρουσμάτων σπάνιων και σοβαρών εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά στην περιοχή του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα των ΗΠΑ, ερευνούν ειδικοί, με γιατρούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια κάποια αύξηση τέτοιων περιστατικών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNNi, το 2022, ο αριθμός των εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά τριπλασιάστηκε στη Νεβάδα, καθώς από τέσσερις έως πέντε κατά μέσο όρο ετησίως αυξήθηκε σε 18. Την ίδια ώρα, είχαμε νέο συναγερμό από τον ΕΟΦ - Ανακαλεί άμεσα rapid test για κορωνοϊό και γρίπη

«Στα 20 χρόνια εμπειρίας μου, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε η δρ Taryn Bragg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, η οποία ήταν η πρώτη που παρατήρησε το μοτίβο και ειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας. «Μετά τον Μάρτιο του 2022, υπήρξε απλώς μια τεράστια αύξηση στα εγκεφαλικά αποστήματα» δήλωσε η Bragg και πρόσθεσε «έβλεπα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και αυτό είναι ασυνήθιστο».

«Και οι ομοιότητες όσον αφορά την παρουσίαση των περιπτώσεων ήταν εντυπωσιακές», δήλωσε η Bragg. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είχαν ένα κοινό παιδικό παράπονο, όπως ωτίτιδα ή λοίμωξη των ιγμορείων, με πονοκέφαλο και πυρετό, αλλά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, λέει η Bragg, γινόταν σαφές ότι συνέβαινε κάτι πιο σοβαρό.

Εγκεφαλικά αποστήματα

Η παρουσίαση των περιστατικών της Νεβάδα σε ένα συνέδριο επιδημιολογίας την Πέμπτη έκανε και γιατρούς από όλες περιοχές της χώρας να αποκαλύψουν ότι βλέπουν επίσης αντίστοιχα εγκεφαλικά αποστήματα σε παιδιά. «Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των περιστατικών που βλέπουμε αυτή τη στιγμή» είπε ο Sunil Sood, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.

Εκτιμά ότι τα περιστατικά είναι περίπου διπλάσια, παρότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή. Ο ίδιος προέτρεψε μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να συνεχίσουν τις έρευνες και να ενημερώσουν τους υγειονομικούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι είναι τα εγκεφαλικά αποστήματα

Τα εγκεφαλικά αποστήματα είναι θύλακες μόλυνσης γεμάτοι πύον που εξαπλώνονται στον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, οπτικές διαταραχές ή αλλαγές στην όραση, την ομιλία, τον συντονισμό ή την ισορροπία. Τα πρώτα συμπτώματα είναι πονοκέφαλοι και πυρετός που έρχεται και φεύγει. Τα αποστήματα συχνά απαιτούν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν και τα παιδιά μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες στο νοσοκομείο για να αναρρώσουν μετά από ένα από αυτά.

Στο σύμπλεγμα της κομητείας Clark, περίπου τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων ήταν σε αγόρια και τα περισσότερα ήταν ηλικίας περίπου 12 ετών.

Η Dr. Jessica Penney είναι η υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών επιδημιών του CDC που έχει οριστεί στην υγειονομική περιφέρεια της Νότιας Νεβάδας, την υγειονομική υπηρεσία που διερεύνησε τα κρούσματα. Παρουσίασε την έρευνά της σχετικά με τη συρροή της κομητείας Clark στο ετήσιο συνέδριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών Επιδημιών του CDC την Πέμπτη.

Όπως εξήγησε η ίδια, δεν κατάφερε να βρει κοινά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αύξηση των περιστατικών. Δεν υπήρχε τίποτα που να συνδέει τις υποθέσεις, όπως για παράδειγμα κοινά ταξίδια, ιστορικό νόσησης από κορoνοϊό, υποκείμενα νοσήματα ή κοινές δραστηριότητες.

Έτσι, αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο τα περιστατικά από το 2015, με την ελπίδα να καταφέρει να αποκαλύψει στοιχεία για την αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, η ειδικός αποκάλυψε ότι από το 2015 έως το 2020 ο αριθμός των εγκεφαλικών αποστημάτων σε παιδιά ήταν σχετικά σταθερός -περίπου τέσσερα κάθε χρόνο.

Το 2020, όμως, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση, πιθανότατα λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία. Τον επόμενο χρόνο, τα περιστατικά άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, και επέστρεψαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Το 2022, όμως, υπήρξε μια «έκρηξη».

Φταίει η πανδημία;

Εγκεφαλικά αποστήματα

Οι Αμερικανοί ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η αύξηση των σπάνιων εγκεφαλικών αποστημάτων να οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μπήκε στον «πάγο» λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό.

Η θεωρία αυτή δεν βρίσκει, όμως, όλους τους ειδικούς σύμφωνους. Μεταξύ αυτών και ο Sunil Sood, ο οποίος πιστεύει ότι η Covid-19 εκτόπισε προσωρινά άλλες λοιμώξεις.

Τώρα που τα κρούσματα Covid-19 έχουν μειωθεί, πιστεύει ότι άλλες παιδικές λοιμώξεις επανέρχονται -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων RSV το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πέρασε.

Εξήγησε δε, πως τα αποστήματα αυτά αποτελούν σπάνια επιπλοκή μιας παραρρινοκολπίτιδας ή κάποιας ωτίτιδας σε παιδιά. Ενδεχομένως, λοιπόν, επειδή σημειώνεται αύξηση στις μολύνσεις αυτές να αυξάνονται και τα εγκεφαλικά αποστήματα.

Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, τότε τα κρούσματα θα πρέπει να έχουν αυξηθεί όχι μόνο στη Νεβάδα αλλά και σε άλλες περιοχές. Το CDC συνεργάστηκε πέρσι με το Σύλλογο Νοσοκομείων Παίδων στις ΗΠΑ για να καταγράψει όλα τα εγκεφαλικά αποστήματα σε παιδιά και να δει εάν υπήρχε κάποια αύξηση σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο.

Η Μπραγκ, όμως, πιστεύει ότι η καταγραφή κρουσμάτων σταμάτησε νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε και εξήγησε ότι εκείνη είδε μεγάλη αύξηση στα περιστατικά από την άνοιξη του 2022.

Το ένα τρίτο των εγκεφαλικών αποστημάτων στην κομητεία Κλαρκ στη Νεβάδα σχετίζονταν με το βακτήριο streptococcus intermedius, το οποίο υπάρχει φυσικά στη στοματική και ρινική κοιλότητα, χωρίς συνήθως να δημιουργεί προβλήματα.

Ωστόσο, όταν… πηγαίνει σε μέρη που δεν πρέπει, όπως το αίμα ή τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μετά από οδοντικές εργασίες ή όταν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα παιδιά στην κομητεία Κλαρκ, όμως, ήταν υγιή.

«Ήταν υγιή παιδιά. Χωρίς σημαντικό ιατρικό ιστορικό που θα μπορούσε να τα κάνει πιο επιρρεπή…» είπε χαρακτηριστικά η Bragg. Με τη σειρά του, ο τονίζει ότι τα σημάδια μιας παραρρινοκολπίτιδας στα παιδιά μπορεί να μην είναι πάντα εμφανή, όταν οι γονείς δεν ξέρουν τι πρέπει να προσέξουν.

Όπως εξηγεί, αν το παιδί είναι κρυωμένο ή έχει μπουκωμένη μύτη και την επόμενη ημέρα ξυπνήσει με ένα κόκκινο και πρησμένο μάτι ή με μάτι που είναι κλειστό από τις τσίμπλες, τότε καλό είναι οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους. Ένα ακόμη σημάδι είναι και οι πονοκέφαλοι και συγκεκριμένα όταν τα παιδιά τοποθετούν τον πόνο πάνω από το φρύδι τους.

Φόβος για νέα κρούσματα

Η Bragg λέει ότι έχει κουράρει άλλα δύο παιδιά με αποστήματα στον εγκέφαλό τους το 2023, ωστόσο πιστεύει ότι βλέπει μια κάποια μείωση -ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει. Με τη σειρά της, η Jessica Penney τονίζει ότι το CDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share