Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Στην αρχή έμοιαζε με έναν χωμάτινο δρόμο - Μόλις ανακάλυψαν τι περιείχε ο τάφος που δημιουργήθηκε εκεί τα έχασαν...

Κι όμως υπήρχε λόγος για όλα αυτά...

22 Μαρτίου 2023 18:25
Στην αρχή έμοιαζε με έναν χωμάτινο δρόμο - Μόλις ανακάλυψαν τι περιείχε ο τάφος που δημιουργήθηκε εκεί τα έχασαν...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις, όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις τάφων, που προκαλούν εντύπωση, και τέτοια ήταν φυσικά η περίπτωση σε μια χώρα αρκετά μακρινή από τη δική μας, στην οποία βέβαια ασχολούμαστε με τον πιο σημαντικό όλων.

Η Αστυνομία του Μαλάουι, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως εντόπισε στο βόρειο τμήμα της χώρας ομαδικό τάφο που περιείχε τα λείψανα 25 ανθρώπων, που θεωρεί πως ήταν μετανάστες από την Αιθιοπία.

Ο τάφος «ανακαλύφθηκε, αλλά ασφαλίσαμε την τοποθεσία και αρχίσαμε την εκταφή. Ως τώρα, έχουμε βρει 25 πτώματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πίτερ Καλάγια.

Εξήγησε ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από χωρικούς στην περιοχή Μζίμπα, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λιλόνγκουε. Έπεσαν πάνω στον τάφο πηγαίνοντας να μαζέψουν αγριόμελο σε δάσος.

Τάφοι στο Μαλάουι

Ο λόγος της ύπαρξης των 25 ατόμων σε ομαδικό τάφο

«Υποπτευόμαστε πως (σ.σ. οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι εκεί) ήταν παράτυποι μετανάστες που κινούνταν προς τη Νότια Αφρική μέσω Μαλάουι», είπε ο κ. Καλάγια, διευκρινίζοντας πως τα τεκμήρια που ανακτήθηκαν ως τώρα υποδεικνύουν πως επρόκειτο για Αιθίοπες ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών.

Τα πτώματα, σε κατάσταση αποσύνθεσης, που σημαίνει ότι η ταφή τους έγινε «πιθανόν πριν από έναν μήνα και πλέον», μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο για να υποβληθούν σε νεκροψίες-νεκροτομές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Το Μαλάουι αποτελεί τμήμα της διαδρομής μεταναστών και προσφύγων από την ανατολική Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν παράτυπα στη Νότια Αφρική, την πιο βιομηχανική χώρα της ηπείρου, η οποία αποτελεί μαγνήτη για φτωχούς κατοίκους άλλων κρατών.

Κατά τον κ. Καλάγια, οι αρχές αναχαίτισαν 221 παράτυπους μετανάστες τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς. Οι 186 ήταν Αιθίοπες.

Πριν από δύο χρόνια, οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Μοζαμβίκης είχαν εντοπίσει τα πτώματα 64 μεταναστών από την Αιθιοπία μέσα στο ρυμουλκούμενο φορτηγού. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από ασφυξία. Μόλις 14 επέζησαν.

Η Νομαγκούγκου Νκούμπε της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο Μαλάουι ανέφερε ότι συγκεντρώνονται στοιχεία για τη νέα τραγωδία. «Ο ΔΟΜ καταγράφει με ανησυχία τη συνεχιζόμενη απώλεια ζωών μεταναστών κατά τη διάρκεια (...) του ταξιδιού και καλεί κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες να συνεργαστούν για να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί μετανάστευσης», τόνισε η αξιωματούχος του οργανισμού, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share