Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

"Καμπανάκι" Γεράσιμου Παπαδόπουλου για σεισμό στην Τουρκία: «Μπορεί να "διεγείρει" και άλλους στην Ανατολική Μεσόγειο» (photo)

«Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να...»

6 Φεβρουαρίου 2023 13:57
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ως έναν σεισμό που «έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» περιγράφει τα 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη Νοτιανατολική Τουρκία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, δείτε εδώ τη δραματική διάσωση παιδιού μέσα από τα χαλάσματα κτιρίου και ένα βίντεο σοκ με θαμμένους στα συντρίμμια να εκλιπαρούν για βοήθεια.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρεται στη σεισμική δόνηση αυτή, λέγοντας πως είναι «κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC)», με συνέπεια να μπορεί να «διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Συναγερμός Άκη Τσελέντη! «Το άσχημο είναι ότι...» (Video)

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία με τραγικό απολογισμό πάνω από 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μίλησε στην εκπομπή «Mega καλημέρα» προειδοποιώντας για ισχυρούς μετασεισμούς.

«Έγινε σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα. Διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας» εξηγεί ο Άκης Τσελέντης. «Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας το οποίο ακούμε συνέχεια και έχει σχέση με την Ελλάδα».

«Ήταν πάρα πολύ μεγάλος και το άσχημο είναι ότι αυτή η ακολουθία θα κρατήσει για πολλούς μήνες και μάλιστα με μεγάλα γεγονότα» προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος είχε επισκεφτεί την περιοχή πριν από χρόνια και διαπίστωσε ότι τα σπίτια, ακόμα και τα πολύ μοντέρνα, ήταν χτισμένα με «άσχημο τρόπο».

«Ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό. Στην Ελλάδα έχουμε από τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς και οι μηχανικοί μας είναι οι καλύτεροι του κόσμου» αναφέρει στη συνέχεια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share