Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Τουρκία: Στις 14 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές - Η επιβεβαίωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Video)

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα

23 Ιανουαρίου 2023 19:03
Τουρκία: Στις 14 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές - Η επιβεβαίωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας επισήμως την ημερομηνία των εκλογών. Παράλληλα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να «φωνάζει» για κυρώσεις.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα (23/1) ότι, στις 10 Μαρτίου, δηλαδή 60 ημέρες πριν τις 14 Μαΐου, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, που φέρει αυτή την αρμοδιότητα, θα προκηρύξει τις εκλογές στην Τουρκία. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι εκλογές πρέπει να προκηρύσσονται από την Επιτροπή 60 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Χθες Κυριακή (22/1), ο πρόεδρος του κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε επίσης στις 14 Μαΐου ως την πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, λέγοντας: «Με βάση την έγκριση και τη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου μας, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Μαΐου 2023…η ημερομηνία της κάλπης έχει ανακοινωθεί, αν και δεν είναι επίσημο».

Από μεριάς του χθες, ο Ερντογάν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, αφού, σε συνάντησή του με νέους της Τουρκίας δήλωσε πως «όλα θα τελειώσουν» εκείνη την ημέρα.

Έφτασε σε άλλο "επίπεδο" ο Ερντογάν: «Μητσοτάκη, αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»

Σε ένα ακόμη προκλητικό παραλήρημα προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας, απευθυνόμενος μάλιστα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ευκαιρία δείτε την ζοφερή προφητεία Αγίου Παϊσίου για τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα εγκαίνια εκπαιδευτικού ιδρύματος, έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί ξανά στο παράλογο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επισημαίνοντας πως «όσο εσύ τα εξοπλίζεις (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;».

Νέες προκλήσεις από τον εκνευρισμένο Ερντογάν: Με τον εξοπλισμό των νησιών, η Ελλάδα παραβιάζει τη Λωζάνη

Φανερά εκνευρισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν για το περιοδικό Economist και το οποίο στην τελευταία του έκδοση τον περιγράφει ως «νταή» που «οδηγεί την Τουρκία στην δικτατορία», αποφάσισε για ακόμη μία φορά να επιτεθεί στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε για το Economist: «Μπορεί το βρετανικό περιοδικό να καθορίσει την τύχη της Τουρκίας; Το έθνος μου είναι αυτό που την καθορίζει. Ό,τι λέει το έθνος μου, θα καθορίσει όσα συμβούν στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Με τον εξοπλισμό των νησιών, κάνουν αντίθετα βήματα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες. Όσα δηλώνει ο Μητσοτάκης δεν αρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα, οι Έλληνες ασ φροντίσουν τους εαυτούς τους».

Οργή Ερντογάν για το Economist

Σε «ανεξήγητο μίσος εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου» αποδίδει η Τουρκία την σκληρή κριτική του Economist στον Ερντογάν.

Το tweet του διευθυντή Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν: «Ξανά τα ίδια: Ο Economist ανακυκλώνει την απεικόνιση της Τουρκίας ως πνευματικά τεμπέλικης, βαρετής και σκόπιμα αδαούς. Φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας μέσα από κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα».

Κόλαφος Economist για Ερντογάν: Στα πρόθυρα δικτατορίας η Τουρκία

Με τίτλο «η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας» κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού Economist. Μάλιστα στο εξώφυλλο απεικονίζεται η τουρκική σημαία να έχει τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στην ημισέληνο.

Ακόμη ο Economist στο κύριο άρθρο του υπογραμμίζει πως «η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία». Αναφέρει δε πως σταδιακά αφομοιώνει τους ρόλους του πρωθυπουργού, του προέδρου κόμματος και του κεντρικού τραπεζίτη στις εξουσίες του.

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο», τονίζει ακόμη το άρθρο του περιοδικού.

«Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα πιο ασταθή πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», συνεχίζει ο Economist. «Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία», καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.

Έφτασε σε άλλο

Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. «Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, τόσο πιο αυταρχικός γίνεται». Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» εναντίον των δημοκρατικών θεσμών της χώρας του. όπως εξηγεί η ειδική έκθεση του Economist, μερικές από τις αυταρχικές πρακτικές του είναι οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος και ο περιορισμός του διαδικτύου.

Με τους πολίτες στην Τουρκία να αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και υψηλού πληθωρισμού, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει πολλούς ψηφοφόρους και κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι εκλογές δεν θα είναι εντελώς αξιοκρατικές και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η ανάλυση κάνει έκκληση σε όλους τους δυτικούς ηγέτες, ειδικότερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αναλάβουν δράση και να μην αφήσουν τον Ερντογάν να μετατρέψει μια χώρα – σημαντικό σύμμαχο του NATO – σε μία δικτατορία. «Ένας αγανακτισμένος, απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία να σαλπάρουν για τη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO», αναφέρει το δημοσίευμα, καλώντας τη Δύση να μην «αποξενώσει» την Τουρκία, αλλά να την φέρει «στον ίσιο – δημοκρατικό – δρόμο».

«Ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας», καταλήγει η έκθεση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share