Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

"Ενεργοποιείται" η Λιβύη: Κίνήσεις για ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Τι έκαναν οι Λίβυοι δικηγόροι;

6 Δεκεμβρίου 2022 10:02
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης στη Λιβύη υποδέχθηκε πέντε δικηγόρους από την Λιβυοί με αφορμή την υπογραφή του πρόσφατου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Μάθε τα πάντα για την Λιβύη κα τον Νίκο Δένδια

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία κι επιτρέπει στις τουρκικές εταιρείες να αναζητούν και εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα λιβυκά ύδατα.

Η προσφυγή ζητεί, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Al-Arabiya με έδρα το Ντουμπάι, την ακύρωση του μνημονίου, με μία σειρά επιχειρημάτων, όπως ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια οικονομική πετρελαϊκή συμφωνία, η συμφωνία παραβιάζει πολλές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, με πιο αξιοσημείωτη την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Ταυτόχρονα οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση προσωρινής διαταγής για την άμεση αναστολή της, επειδή «υφάρπαξε παρανόμως από την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης την αποκλειστική δικαιοδοσία της για εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικών ερμηνειών, προκαλώντας σοβαρή βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, εάν η Τουρκία ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Οθωμανολόγο – Νομικό Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο, ανάλογα φυσικά με την έκβασή της, μπορεί να λύσει αυτόματα τα χέρια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών με έννομο συμφέρον, που θα επιδίωκαν την ακύρωση του μνημονίου.

Όπως ανέφερε στην «Ώρα Ελλάδας» και το ΟΡΕΝ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, το μνημόνιο εκ προοιμίου δεν θεωρείται άκυρο, παρά μόνο ακυρώσιμο, μόνο εάν προσφύγει κάποιος, όπως εν προκειμένω οι Λίβυοι δικηγόροι, τότε μπορεί να ακυρωθεί.

Η προσφυγή έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται προσδιορισμός δικασίμου και έκδοση απόφασης.

Εάν ακυρωθεί δια της δικαστικής οδού, η Τουρκία θεωρητικά μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη, για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη πως όταν υπέγραφε ήταν καλόπιστη και δεν ανέμενε ακύρωση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share