Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022

Παραλήρημα Τσελίκ για Μητσοτάκη – Δένδια: «Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, αλλά θα κάνουν βόλτες στον αέρα»

Προκλητικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν

24 Νοεμβρίου 2022 20:48
Παραλήρημα Τσελίκ για Μητσοτάκη – Δένδια: «Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, αλλά θα κάνουν βόλτες στον αέρα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, σε νέες τους προκλητικές δηλώσεις αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. Παράλληλα, αυτό είναι το καρφί που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο Δένδιας πήγε στη Βεγγάζη κλείνοντας τα ραντάρ του αεροπλάνου, κάνοντας το αεροπλάνο αόρατο με το μυαλό τους, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα του λιβυκού κράτους. Μπορεί να είναι ένας τέτοιος υπουργός Εξωτερικών; Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να εκπροσωπείται με τέτοιες ανοησίες;», είπε αρχικά ο Τσελίκ.

«Αυτή δεν είναι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους. Αυτή είναι μια εξωτερική πολιτική τσαντιριού. Η πολιτική τους είναι εντελώς κατά της Τουρκίας και κατά του Ερντογάν.

Τσελίκ Δένδιας

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμία περίπτωση σεβαστή. Όταν συναντιόμαστε με τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και ένας μπελάς για την Ευρώπη», είπε στη συνέχεια.

Ολοκληρώνοντας το παραλήρημά του ο Τσελίκ, ανέφερε: «Μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας δεν θα μπορέσουν να προσγειωθούν παρά θα κάνουν βόλτες στον αέρα».

Όλαφ Σολτς: «Χαστούκι» στην Τουρκία, διπλωματική απάντηση για τις αποζημιώσεις

Ο Όλαφ Σολτς φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τα άλματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα».

Ο Γερμανός καγκελάριος εξήρε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, τάχθηκε αρωγός των επενδύσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη της Γερμανίας κατά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ απάντησε διπλωματικά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» ο Γερμανός πολιτικός είπε ότι οι δύο χώρες «συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του "ΟΧΙ". Σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι». Αναφορικά με την δυναμική ανάπτυξης της χώρας μας, αφού είπε ότι «έφτασα σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες», χαρακτήρισε «απτή» την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της συζήτησης

Τόνισε ότι στο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», ενώ δήλωσε ευτυχής «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».

Δεύτερον, οι επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΕΕ για μειώσεις στις τιμές με κοινό άξονα την «αλληλεγγύη», καθώς μόνο έτσι «μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε». Για την ενέργεια είπε ότι θα «πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Τρίτον, η ανατολική Μεσόγειος και οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής για οικονομική ανάπτυξη και ειδικά για τη χώρα μας είπε πως «αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε».

Στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ' αυτού. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου» είπε και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε: «Θέλω να εκφράσω ικανοποίησή μου για την καθαρή θέση κ. Σολτς ότι δεν νοείται αμφισβήτηση κυριαρχίας χώρας του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Εχει ειπωθεί με απόλυτη σαφήνεια».

Μικρό παράθυρο για τις αποζημιώσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που αξιώνει η Ελλάδα με τον Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά ότι «για εμάς και υφίσταται θέμα και είναι πάντα επίκαιρο», ο Γερμανός Καγκελάριος αφού... ξέχασε το τρίτο σκέλος της ερώτησης συμπατριώτη του δημοσιογράφου αναφορικά με τις οικονομικές επανορθώσεις, επανήλθε λέγοντας: «Πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε να επιλύσουμε από κοινού».

Στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο» ενώ πρόσθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία». «Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη. Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς για το θέμα της ενεργειακής κρίσης απονέμοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τη δουλειά που έχει κάνει με τις ΑΠΕ. Όπως ξεκαθάρισε «στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share