Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Απειλεί ξανά ο Ερντογάν - «Μην τα βάζετε μαζί μας! Να ξέρετε τα όριά σας με την Τουρκία... Η Ελλάδα να θυμάται τη θέση της και την ιστορία»

«Επιμένω ότι θα έρθουμε μια νύχτα»

16 Νοεμβρίου 2022 08:31
Ελληνοτουρκικά: Απειλεί ξανά ο Ερντογάν - «Μην τα βάζετε μαζί μας! Να ξέρετε τα όριά σας με την Τουρκία... Η Ελλάδα να θυμάται τη θέση της και την ιστορία»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Ινδονησία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των G20. Παράλληλα, σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε και πάλι η τουρκική πλευρά διά στόματος του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

«Μην τα βάζετε μαζί μας! Να ξέρετε τα όριά σας με την Τουρκία... Η Ελλάδα να θυμάται τη θέση της και την ιστορία»

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν σε επιθετικό τόνο σημείωσε:

«Πάντα λέω ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Στην Ελλάδα 2-3 ονόματα υπάρχουν που δεν κάθονται ήσυχα, κάνουν συνεχώς τέτοιες δηλώσεις, λένε συνεχώς τέτοια λόγια, δεν ξέρουν τα όριά τους».

«Σε αυτό το σημείο λέμε γείτονα “κοίτα μην τα βάζεις μαζί μας”. Εξόπλιζε αυτά τα νησιά όσο θέλεις, τίποτα από αυτά δεν θα σε ωφελήσει. Να ξέρεις τα όριά σου με την Τουρκία.

Υπάρχει η Τουρκία εδώ για αυτό θα πρέπει να μάθεις καλά τον τόπο σου, την πατρίδα σου, αν έχεις ήδη διαβάσει το παρελθόν σου, αν έχεις ήδη διαβάσει την ιστορία διεξοδικά, θα το δεις εκεί πολύ καλά. Όσα αεροπλάνα και όπλα έρθουν, δεν θα ωφελήσουν».

Ακραία πρόκληση από Τούρκους αναλυτές: Η Γαύδος είναι… τουρκική, δεν μπορούν οι Έλληνες να επεκτείνουν εκεί τα χωρικά ύδατα (video)

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, επειδή… η Γαύδος είναι τουρκική» ανέφερε προκλητικότατα ο απόστρατος αντιπτέραρχος της γειτονικής χώρας Ερντογάν Καρακούς, μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk.

Δείτε επίσης: Έλληνας στρατιωτικός για τις προκλήσεις Ερντογάν: «Στήνει θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα αλλά…»

Και συνέχισε ανερυθρίαστα: «Δεν μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα (σ.σ. οι Έλληνες). Η Γαύδος είναι δικό μας νησί. Σύμφωνα με τις συμφωνίες, είναι δικό μας νησί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά» δήλωσε.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο αναλυτή που εκτιμούσε ότι τυχόν «θερμό επεισόδιο» της Τουρκίας με την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας τη σημασία της αεροπορικής υπεροχής που θα πρέπει να έχει η Τουρκία, προκειμένου να μην υποστεί σοβαρές απώλειες.

Από την πλευρά του ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet Οζάι Σεντιρζί μιλώντας στην ίδια εκπομπή χαρακτήρισε την πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση. Και θα είναι βαρύ το αντίτιμο για αυτό. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιδράσει σε μία τέτοια εξέλιξη».

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τη Λιβύη, ζητώντας στην περίπτωση αυτή να σπεύσει να αποστείλει η Άγκυρα γεωτρύπανα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει «η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας». Αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε «ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες»» ήταν τα λόγια του κ. Σεντιρζί.

Όσα είπε ο Ερντογάν Καρακούς…

Όσα είπε ο Οζάι Σεντίρζί…

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share