Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό: Προειδοποίηση για τσουνάμι μικρής έντασης στην Νέα Καληδονία

Θρίλερ στο Μεξικό!

20 Σεπτεμβρίου 2022 08:37
Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό: Προειδοποίηση για τσουνάμι μικρής έντασης στην Νέα Καληδονία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tσουνάμι «μικρής έντασης» με κύματα 20-30 εκατοστών αναμένονται στη Νέα Καληδονία γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδας, μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το Μεξικό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας, ο σεισμός στο Μεξικό δεν αναμένεται να φέρει καταστροφικό τσουνάμι, καλώντας ωστόσο τους πολίτες να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή μετά τις 18:00.

Λαμβανομένων υπόψη της έντασης, της τοποθεσίας του επικέντρου και του εστιακού βάθους του σεισμού, τα κύματα εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 20 ως 30 εκατοστών, ύψους το οποίο αντιστοιχεί σε «τσουνάμι μικρής έντασης, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που έτσι δεν κήρυξε κατάσταση συναγερμού.

Στο μέτρο που δεν υφίσταται «κίνδυνος» να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, ο πληθυσμός «δεν χρειάζεται να μεταβεί σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο ή σε καταφύγια», εξήγησαν οι αρχές.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ήταν 7,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 15,1 χιλιόμετρα, 37 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Aquila.

Ένας νεκρός στη μαύρη επέτειο των σεισμών του 1985 και του 2017

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ανακοίνωσε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα των 9 εκατ. κατοίκων, που φθάνουν τα 25 εκατ. αν προστεθούν σ’ αυτούς όσοι ζουν σε προάστια της μητρόπολης.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το δυτικό τμήμα του Μεξικού και την πρωτεύουσα στις 13:05 (σ.σ.: τοπική ώρα· 21:05 ώρα Ελλάδας) χθες, στην «καταραμένη» επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share