Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά το θάνατο της Ελισάβετ

Θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο

8 Σεπτεμβρίου 2022 21:09
Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά το θάνατο της Ελισάβετ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών σκορπώντας θλίψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, η κατάσταση της υγείας της Ελισάβετ παρουσίασε σημαντική επιδείνωση και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρέθηκαν στο πλευρό της στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Διάδοχος του αγγλικού θρόνου είναι ο Πρίγκιπας Κάρολος, γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου.

Στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται πως «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

Οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ ήδη από την Πέμπτη (8/9), οπότε και ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ.

Αφού ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο, η Επιχείρηση Μονόκερως, δηλαδή το συνόλου των ενεργειών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, δεδομένου ότι απεβίωσε στο Κάστρο Μπαλμόραλ, μπαίνει μπρος.

Έτσι, η η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από αυτό, θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο

Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες.

Αύριο, δηλαδή μία μέρα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, προβλέπεται να ανακοινωθεί και ο νέος μονάρχης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου και, παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από το κοινό, αναμένεται να διαδεχτεί τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Κάρολος είναι ήδη 73 ετών, ανά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες -ή απλά εικασίες- πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση του στον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.


 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share