Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη! Ερωτήματα για την αντίδραση της Άγκυρας - Τι λένε οι ειδικοί (Video)

Οι αναφορές του ξένου Τύπου

23 Αυγούστου 2022 09:21
Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη! Ερωτήματα για την αντίδραση της Άγκυρας - Τι λένε οι ειδικοί (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, μία νότα αισιοδοξίας ήρθε από την τεράστια ανακάλυψη που έγινε στην Κύπρο, όπου και εντοπίστηκε απόθεμα 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το κοίτασμα ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς το νωρίτερο σε ένα χρόνο από σήμερα.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως η ποσότητα φυσικού αερίου (σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις) ανέρχεται σε 2,5 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf).

«Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων.

Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισ. κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο Zeus-1, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο», καταλήγει η κυπριακή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Total, Κέβιν ΜακΛάχλαν: «Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018. Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6. Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου.

Οι αναφορές στον ξένο Τύπο

H είδηση της ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 απασχολεί ήδη τη διεθνή ειδησιογραφία. Το δίκτυο Reuters, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκαναν οι δύο εταιρίες ενώ σχολιάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ότι εντοπίστηκαν συνολικά 2.5 Tcf. Επιπλέον η La Repubblica κάνει λόγο για «ένα απ' τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου».

Υπογραμμίζεται πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε περίπου έναν χρόνο. Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον του Ισραήλ περί δημιουργίας αγωγού που να περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα καταλήγοντας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, θα δώσει λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Ερωτήματα για την αντίδραση της Άγκυρας - Τι λένε οι ειδικοί

Ακόμα πιο «καυτή» για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο κάνει την περιοχή της Κύπρου η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και κανείς πλέον δεν αποκλείει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερεθίσει την Άγκυρα που μπορεί να αντιδράσει με κάθοδο του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κοντά στο νέο κοίτασμα.

Μάλιστα σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη την ανταποκρίτρια του OpenTv στην Τουρκία η έμμεση αντίδραση ήρθε από τον τούρκο πρόεδρο με αναφορά στο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο ότι μπορεί να κατέβει (τουρκικό γεωτρύπανο) Νότια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ…εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η Κύπρος μόνο διαβήματα μπορεί να κάνει» ανέφερε στο ΟpenTV o πρώην υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακοτρύπης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Ανοιχό Κανάλι» τις τελευταίες ώρες υπάρχει κινητικότητα εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με το ερευνητικό Μπιλίμ 2 να κάνει έρευνες βόρεια της Κύπρου παραβιάζοντας κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το Αμπντουλ Χαμίτ Χαν να μπει μέσα στο οικόπεδο 6.

«Γνωρίζουμε από ανοιχτές πηγές ότι η Τουρκία έχει επικοινωνία με την ΕΝΙ ΚΑΙ ΤΟΤAL και φαίνεται πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι αν κατέλθει το γεωτρύπανο στο 6 αυτό θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου. Η Τουρκία διεκδικεί αυθαίρετα το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6. Ο τελικός στόχος της Τουρκία είναι να πάρει μερίδιο από οτιδήποτε εξαχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εν προκειμένω και από το κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα» ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σαββας Καλεντερίδης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share