Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κύπρος: Eni και TotalEnergies εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

Ονομάστηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές

22 Αυγούστου 2022 13:34
Κύπρος: Eni και TotalEnergies εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε πως η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες ανοιχτά της Κύπρου.

Δείτε επίσης: Economist: Ύφεση στην Ευρώπη τον χειμώνα - Το ντόμινο που θα προκαλέσει η ενεργειακή κρίση

Το εν λόγω κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε βάθος 2.287 μέτρων σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου.

Όπως επισημαίνει ιταλική εφημερίδα La Repubblica πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου».

Κύπρος: Eni και TotalEnergies εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

«Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του» σημειώνει η εφημερίδα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης» προσθέτει.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Λευκωσία-Αθήνα αναμένουν κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ - Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

Μπορεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να ξεκίνησε να εργάζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πηγές ωστόσο από τη Λευκωσία εκφράζουν τη σιγουριά ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Δείτε επίσης: Γιατί παρέμεινε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το γεωτρύπανο του Ερντογάν - Ο Άγγελος Συρίγος εξηγεί τους 3 λόγους

Το γεγονός ότι ο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο έμεινε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές αρχές, προσέφερε μια ανάσα σε Λευκωσία και Αθήνα.

Υψηλόβαθμο της κυπριακής κυβέρνηση παραδεχόταν προ ημερών ότι «οι Τούρκοι αυτό που λένε το πράττουν» θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν παραμονές της πρώτης αποστολής του Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share