Κυριακή, 02 Απριλίου 2023

Κομισιόν: «Τέλος το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ετοιμάστε την απεξάρτησή σας» - Μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε κράτη-μέλη

«Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει διακοπή της ροής του αερίου από τη Μόσχα»

25 Ιουλίου 2022 18:07
Κομισιόν: «Τέλος το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ετοιμάστε την απεξάρτησή σας» - Μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε κράτη-μέλη
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει του χειμώνα και τη σοβαρή πιθανότητα πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, επεσήμανε σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε, δε, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Με... ραντεβού θα έχουμε ρεύμα εφόσον κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν! Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Πως θα λειτουργεί;

Ετσι, η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη - μέλη της Ένωσης να εξαλείψουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share