Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

Με... ραντεβού θα έχουμε ρεύμα εφόσον κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν! Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Πως θα λειτουργεί;

Παγκόσμια ανησυχία!

21 Ιουλίου 2022 11:31
Με... ραντεβού θα έχουμε ρεύμα εφόσον κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν! Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Πως θα λειτουργεί;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη!; Η Ελλάδα έχει ήδη ένα σχέδιο για την περίπτωση που συμβεί αυτό. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα έχουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Η ΡΑΕ θεωρεί πολύ πιθανό και πολύ υψηλού κινδύνου για το σύστημα της χώρας το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Και σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου το ηλεκτρικό σύστημα στηρίζεται κατά 40% στο φυσικό αέριο, τότε οι διακοπές ρεύματος ή το ρεύμα το… δελτίο μοιάζουν μονόδρομος. Αλλά είναι το ύστατο μέτρο.

Η ΡΑΕ έχει εκτιμήσει ότι μια πιθανή διακοπή της ροής του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές, κρίσιμες ή ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση λοιπόν που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου κλείσει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η μερική ή ολική κατάρρευση του συστήματος, δηλαδή ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

Το σχέδιο της ΡΑE εστάλη στην Επιτροπή και στα γειτονικά κράτη μέλη για διαβούλευση. Το τελευταίο προτεινόμενο μέτρο είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Με... ραντεβού θα έχουμε ρεύμα εφόσον κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν! Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Πως θα λειτουργεί;

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

 • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
 • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
 • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
 • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
 • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
 • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

 • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
 • Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
 • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
 • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
 • Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
 • Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.

Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.

Πως θα γίνονται οι διακοπές ρεύματος

Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που οι διακοπές ρεύματος θα είναι μονόδρομος για να μην καταρρεύσει το σύστημα, αυτές θα γίνονται αυτόματα, ημιαυτόματα ή χειροκίνητα.

Με... ραντεβού θα έχουμε ρεύμα εφόσον κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν! Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Πως θα λειτουργεί;

Η εφαρμογή θα γίνεται ως εξής, σύμφωνα με την Καθημερινή:

Στο… αυτόματο σενάριο, ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει απευθείας εντολή σε διακόπτες μέσης τάσης, η επιλογή των οποίων γίνεται σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Για την Αττική, θα γίνονται ομαδοποιημένα ανά περιοχές.

Στην ημιαυτόματη επιλογή, οι εντολές δίνονται από περιφερειακό κέντρο ελέγχου για την προστασία συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια τάσης και να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση. Μετά την ενεργοποίησή τους, η διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα.

Η χειροκίνητη διακοπή ρεύματος θα γίνεται είτε με εντολή του ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ είτε απευθείας τους καταναλωτές που συνδέονται με το σύστημα ή το δίκτυο. Για τη μικρότερη ενόχληση των καταναλωτών, οι διακοπές ρεύματος θα αρχίσουν από τα λιγνιτωρυχεία και τα αρδευτικά κανάλια. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει πίνακες με το που θα κοπεί πρώτα το ρεύμα: αρδευτικά, ημιαστικά και αστικά φορτία.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει και κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και όσων δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηελπικοινωνιακές υποδομές ή υποδομές μεταφορών.

Σε περίπτωση που οι διακοπές ρεύματος πρόκειται να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, θα είναι κυλιόμενες και ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ να βγάζει… πρόγραμμα διακοπών ηλετροδότησης ανά περιοχή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share