Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Τέλος το βέτο από Ερντογάν: Η Τουρκία συμφώνησε να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Όσα μετέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

28 Ιουνίου 2022 21:46
Τέλος το βέτο από Ερντογάν: Η Τουρκία συμφώνησε να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπεγράφη μνημόνιο που προβλέπει τις διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών. Η Τουρκία έθετε εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία προετοίμασαν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινιστό και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη τετραμερή συνάντηση λίγο μετά τις 17:00 και δύο ώρες αργότερα εξήλθαν της αίθουσας, όπως γνωστοποίησαν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία διόρθωσε το αρχικό της λάθος και γνωστοποίησε ότι η συνάντηση δεν τελείωσε, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα.

Έπειτα από δεκαετίες πολιτικής ουδετερότητας, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία όμως έχει εμποδίσει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Οι πλευρές έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο υποψήφιες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

ερντογάν νατο anadolu

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share