Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κύπρος: Σεισμός 5 Ρίχτερ - 10 χλμ. από την Αγία Νάπα το επίκεντρο (Video)

Η πρώτη εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα

10 Ιουνίου 2022 08:15
Κύπρος: Σεισμός 5 Ρίχτερ - 10 χλμ. από την Αγία Νάπα το επίκεντρο (Video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 04:40, σε υποθαλάσσια περιοχή κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι ένας σεισμός που έγινε στα νότια της Κύπρου, πάνω στο τόξο της Κύρου. Το επίκεντρο είναι 10 χλμ. νότια της Αγίας Νάπας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της Κύπρου χωρίς να μας προβληματίζει. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει θέμα προς το παρόν», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Ίσως ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ώρες ακόμα για να το διαπιστώσουμε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «Η περιοχή η συγκεκριμένη έχει δώσει σεισμό, η Κύπρος είναι σεισμογενής χώρα». Ενώ, όσον αφορά στη χώρα μας ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες κοντά στη Μονεμβασιά.

Προειδοποίηση Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Εκτίμηση για σεισμό έως και 6 Ρίχτερ!

Πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα κάνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Όπως εξηγεί η προσεισμική ακολουθία, όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Θήβα όπως Αρκαλοχώρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής εξηγεί στα «ΝΕΑ» ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share