Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι πήραν από το Τσερνόμπιλ εξοπλισμό 135 εκατ. δολαρίων» (video)

Ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού

2 Ιουνίου 2022 21:10
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι πήραν από το Τσερνόμπιλ εξοπλισμό 135 εκατ. δολαρίων» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για ένα και πλέον μήνα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, αποχωρώντας πήραν μαζί τους εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Washington Post.

Δείτε επίσης: Δραματικές ώρες για τους αμάχους στην Ουκρανία - Τα σχέδια του Πούτιν και ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών (Video)

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Ο διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της νεκρής ζώνης Γιεβγκένι Κραμαρένκο, ανακοίνωσε ότι μερικά από τα όργανα που πήραν είχαν ενσωματωμένο GPS. «Βλέπουμε ότι μέρος από αυτά τα όργανα βρίσκεται στη Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων. Ένα μέρος τους ακόμη βρίσκεται στο Μινσκ, στην πόλη Γκόμελ και σε άλλες πόλεις».

Ορατός ο κίνδυνος κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται σε κατεχόμενο απο την Ρωσία έδαφος, αν το Κίεβο χάσει τον έλεγχο της λειτουργίας στην μονάδα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

«Για όσο διάστημα εκτελούνται οι εντολές ελέγχου και ο σταθμός παραμένει σε λειτουργία, δεν σταματάμε. Αλλά επίσης εξετάζεται το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμός θα μπορούσε να βγει εντελώς εκτός ελέγχου και να σταματήσουμε τη λειτουργία του», τόνισε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share