Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δραματικές ώρες για τους αμάχους στην Ουκρανία - Τα σχέδια του Πούτιν και ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών (Video)

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία

2 Ιουνίου 2022 11:25
Δραματικές ώρες για τους αμάχους στην Ουκρανία - Τα σχέδια του Πούτιν και ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη βιομηχανική πόλη Σεβεροντονέτσκ εντείνοντας τις επιθέσεις τους ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Αρκετοί άμαχοι έχουν καταφύγει κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στην πόλη για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς παρά το ότι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, στο Reuters.

«Yπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο Αζοφστάλ επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλης κάτι που δεν συμβαίνει στο Αζότ», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται κατά 70% από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα 10-15% είναι «γκρίζα ζώνη» και το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Αζότ, ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Στην πόλη υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως δεν ελέγχουν πλέον το νοσοκομείο.

Ο Γκαϊντάι είπε επίσης ότι μια από τις γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με το Λισιτσάνσκ έχει καταστραφεί. Οι υπόλοιπες έχουν υποστεί ζημιές, όμως είναι βατές από ελαφρά οχήματα.

Επιστρέφουν οι πυρηνικές απειλές

Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποιούν ασκήσεις με τους περιβόητους πυρηνικούς πυραύλους Yars (Yadernaya Raketa Sderzhivaniya, δηλαδή Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής) πάγωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, με τη συμμετοχή 1.000 στρατιωτικών και 100 οχημάτων, που φέρουν εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων Yars.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε άμεσα πρόκληση την κίνηση των Αμερικανών για την αποστολή πυραυλικών συστημάτων στο Κίεβο, ενώ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι επιδιώκει την εμπλοκή και τρίτων χωρών και τη γενίκευση της σύρραξης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά και απέρριψε τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι Ουκρανοί δεν θα εκτοξεύσει τους πυραύλους που λαμβάνει τώρα εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία.

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τους νέους πυραύλους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, σημειώνοντας με νόημα ότι «είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο».

Τα σχέδια του Πούτιν

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, καθώς βλέπει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαμορφώσει σύντομα κάποια τετελεσμένα, όπως προσαρτήσει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τις τέσσερις περιοχές, στις οποίες έχει τον έλεγχο: Το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και ένα μεγάλο μέρος της Ζαπορίζια.

Κάτι που φαίνεται και από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, ότι τον Ιούλιο θα μπορούσαν να γίνουν δημοψηφίσματα στα εδάφη που ενδιαφέρουν τη Ρωσία και είτε η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), είτε έχει αποκτήσει τον έλεγχό τους με την εισβολή στην Ουκρανία (Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share