Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μπάιντεν: «Κτήνος και εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν - Θα παρέχουμε κι άλλα όπλα στην Ουκρανία»

Νέα δήλωση μετά το μακελειό στη Μπούκα

4 Απριλίου 2022 18:54
Μπάιντεν: «Κτήνος και εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν - Θα παρέχουμε κι άλλα όπλα στην Ουκρανία»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Κτήνος» και «εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν μετά τα όσα έγιναν γνωστά για την πόλη Μπούκα στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παραχώρησε πριν από λίγο μια σύντομη συνέντευξη σε δημοσιογράφους στην οποία ρωτήθηκε για τις φρικιαστικές εικόνες που έρχονται από την Μπούκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Μπορεί να θυμάστε ότι δέχθηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι είδατε τι συνέβη στην Μπούκα, αυτό το δικαιολογεί… Είναι εγκληματίας πολέμου.

μπούκα ουκρανία

«Θα παρέχουμε κι άλλα όπλα στην Ουκρανία»

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να πάρουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτός ο τύπος έχει κτηνώδης συμπεριφορά», είπε, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «αυτό που συνέβη στην Μπούκα είναι εξωφρενικό και όλοι το έχουν δει. Νομίζω ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρέπει να λογοδοτήσει», τόνισε σχετικά με τον Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Αμερικής, πρόσθεσε: «Επιδιώκω περισσότερες κυρώσεις, ναι».

Φυσικό αέριο: Πόσες μέρες περιθώριο έχει η Ελλάδα για να πληρώσει τους Ρώσους με ρούβλια

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς έναντι του διατάγματος Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο από σήμερα (1/4) θα πρέπει να πληρώνονται οι ποσότητες Ρωσικού αερίου σε ρούβλια, είναι να συνταχθεί με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και να μην υποκύψει στην απαίτηση της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να «μεταφραστεί» η ελληνική απόφαση άμεσα, καθώς, με βάση το σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα από την Gazprom, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίτιμο πληρωμής σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα δηλαδή περί τις 20 Απριλίου.

Αντίστοιχες συμβάσεις για μικρότερες ποσότητες διαθέτουν απευθείας με την ρωσική εταιρεία η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος αλλά και η ΔΕΗ.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα πληρωμής τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για πληρωμή στο Ρωσικό νόμισμα.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας ότι διαφορετική επιλογή συνιστά μονομερή απόφαση που συνεπάγεται τροποποίηση της σύμβασης και μπορεί να οδηγήσει σε διαιτησία.

Όπως άλλωστε προβλέπει ο σχεδιασμός, αν σταματήσουν οι ροές του φυσικού αερίου, θα κηρυχθεί συναγερμός τύπου 3 και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Οι αποφάσεις της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Στην έκτακτη συνεδρίασή της η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share