Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μπλόκο» της Τουρκίας στον ρωσικό στόλο - Δε θα περνούν πολεμικά πλοία του Πούτιν από τα Στενά του Βοσπόρου

Η Μόσχα είχε υποβάλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων

23 Μαρτίου 2022 23:09
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μπλόκο» της Τουρκίας στον ρωσικό στόλο - Δε θα περνούν πολεμικά πλοία του Πούτιν από τα Στενά του Βοσπόρου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H Tουρκία απέρριψε την περαιτέρω πρόσβαση στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων ρωσικών πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο συνέντευξη που έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό Habertürk.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες (video)

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο. Ενώ τα εμπορικά πλοία μπορούν να περάσουν ελεύθερα τα Στενά, τα πολεμικά πλοία υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η Μόσχα είχε υποβάλλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων

Η Μόσχα είχε υποβάλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων, τα οποία απέσυρε μετά από παράκληση της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Habertürk. Η Ρωσία είχε αιτηθεί τη διέλευση μερικών πλοίων της, τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι, από το Washington Institute, δήλωσε στο dpa ότι οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι μειονέκτημα για τη Ρωσία αυτή την στιγμή καθώς ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει στη Μαύρη Θάλασσα όλα τα πλοία που χρειάζεται.

Στήριξη Ζελένσκι σε Αμπράμοβιτς; Ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο μεγιστάνα!

ρομαν-αμπραμοβιτσ

Σε μια αποκάλυψη – βόμβα προχώρησε η εφημερίδα «The Wall Street Journal». Όπως γράφει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι για τον ουκρανό πρόεδρο, ο Ρώσος μεγιστάνας – ο οποίος δέχθηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ – θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για μία συμφωνία ειρήνης.

«Δεν πρόκειται να διαβάσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το γραφείο του ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, επίσης, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Για τις διαπραγματεύσεις και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία, ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα. «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

Όπως τονίζεται, μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Και αυτό, γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να ακούσει τον ουκρανό ομόλογό του, ο οποίος του ζήτησε να «αφαιρέσει» τον Αμπράμοβιτς από τη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share