Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Εγκλωβισμένος ο Πρόξενος και εκατοντάδες Έλληνες – Τα ελληνικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Βομβαρδίστηκε χθες (8/3) η συνοικία που βρίσκεται το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού

9 Μαρτίου 2022 08:18
Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Εγκλωβισμένος ο Πρόξενος και εκατοντάδες Έλληνες – Τα ελληνικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για ακόμη μία ημέρα δεν κατάφερε να οργανωθεί το κομβόι ελπίδας για την απομάκρυνση των Ελλήνων από την φλεγόμενη Μαριούπολη. Το enikos.gr αποκαλύπτει όλα τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και ανοιχτά της Οδησσού.

Χθες, βομβαρδίστηκε η συνοικία που βρίσκεται το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού στην Μαριούπολη. Ένα εμπορικό κέντρο καθώς και κτίριο με κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι εικόνες που δίνει στην δημοσιότητα μέσω twitter κάτοικος της περιοχής είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλασης με νεκρά παιδιά από ρωσικούς βομβαρδισμούς! Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός - Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο (Video)

Είναι οι ελάχιστες φωτογραφίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας από την πόλη, αφού όσοι έχουν καταρρεύσει οι τηλεπικοινωνίες και είναι αδύνατη οποιαδήποτε επικοινωνία. Ρεύμα δεν υπάρχει κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει ούτε θέρμανση, ούτε όμως και πόσιμο νερό.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι λόγω των βομβαρδισμών της συγκεκριμένης συνοικίας, ο Ερυθρός Σταυρός ακύρωσε τελικά χθες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με πούλμαν στην Μαριούπολη, τα οποία αφού ξεφόρτωναν εν συνεχεία θα έφευγαν από την πόλη με πρόσφυγες γεμάτα.

Και χθες η απόπειρα εκκένωσης της πόλης από τους Έλληνες έπεσε στο κενό. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που ευαγγελίζονταν οι ρωσικές δυνάμεις οδηγούσε προς το Ροστόφ της Ρωσίας. Κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να κατευθυνθεί προς τα εκεί αφού υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι θα φυλακιστούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη, που βρίσκεται στο κτίριο του ΟΑΣΕ μαζί με Έλληνες που θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Συνήθως γίνεται μία φορά την ημέρα, με πολύ προσπάθεια και σε αυτό το μικρής χρονικής διάρκειας παράθυρο οι δύο πλευρές προσπαθούν να συντονιστούν.

Μόλις βρεθεί έστω και μία μικρή χαραμάδα ελπίδας για αναχώρηση, αυτή θα ξεκινήσει, ακόμη κι αν είναι υψηλού ρίσκου. Κι αυτό διότι θεωρείται υψηλού ρίσκου η παραμονή τους εκεί.

Τρόφιμα δεν υπάρχουν, ούτε και πόσιμο νερό. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, στο κτήριο του ΟΑΣΕ διαμένει ο Πρόξενος κι ακόμη 102 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Το υπουργείο Εξωτερικών από την Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ουκρανικές Αρχές.

Μέσω της ουκρανικής αστυνομίας, κατάφεραν να φτάσουν κάποια τρόφιμα και νερό στους αποκλεισμένους στο κτήριο του ΟΑΣΕ. Παράλληλα, θεωρείται πιθανό ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για σήμερα, Τετάρτη, στις 9 το πρωί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενδεχομένως να αποτελέσει την τέλεια ευκαιρία για να φύγουν. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν να βγουν από τα πρώτα δύο μπλόκα που είναι του ουκρανικού στρατού και του ρωσικού στρατού μαζί με δυνάμεις του DNR κι εν συνεχεία από το χωριό Μανγκούς. Εάν περάσουν από τα πρώτα 20 χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη, μετά η ελπίδα σωτηρίας ανοίγει διάπλατα.

Τα ελληνικά πλοία

Ταυτόχρονα, έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές – κι έχουν τεθεί στην διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών – όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσαν υπό πολλές προϋποθέσεις να επιστρατευθούν για την διάσωση αμάχων.

Και λέμε υπό πολλές προϋποθέσεις διότι ακόμη κι αν πάρουν το ρίσκο οι ναυτιλιακές (που έχουν εκδηλώσει πολλές ενδιαφέρον) θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την αρμόδια αρχή που έχει αναλάβει τον έλεγχο του εκάστοτε λιμανιού, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση, που βρίσκεται η χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση και Ρώσοι έχουν καταλάβει ορισμένα λιμάνια.

Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία τα οποία βρίσκονται ανοιχτά της Οδησσού είναι:

MARAN ASTRONOMER

MARAN EXCELLENCE – ΣΗΜ. ΜΑΛΤΑΣ

POLARSTAR – ΣΗΜ. ΛΙΒΕΡΙΑΣ

Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Μπουγκ είναι:

CHARIANA L. – ΣΗΜ. MARSHALL ISL.

PANDA – ΣΗΜ. ΠΑΝΑΜΑ

Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα είναι:

SEAVEN VOYAGER (εν πλω στα στενά του Βοσπόρου)

MINERVA SYMPHONY (εν πλω για λιμένα Νοβοροσίσκ Ρωσίας)

NISSOS CHRISTIANA (εν πλω για λιμένα Νοβοροσίσκ Ρωσίας)

MARAN ASPIRATION (εν πλω στα στενά του Βοσπόρου)

Πηγή: enikos.gr

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share