Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλασης με νεκρά παιδιά από ρωσικούς βομβαρδισμούς! Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός - Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο (Video)

Νέο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα

8 Μαρτίου 2022 09:09
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλασης με νεκρά παιδιά από ρωσικούς βομβαρδισμούς! Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός - Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξημερώνει η 13η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους, λίγες ώρες πριν την κατάπαυση πυρός. Παράλληλα, την ετοιμότητά του να παλέψει μέχρι τελικής πτώσεως διατρανώνει μέσω του MEGA ένας 46χρονος ομογενής, που ζει στο Κίεβο και έχει ενταχθεί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση σε πολλές ουκρανικές περιοχές, με το Σούμι να περνά πολύ δύσκολες ώρες, την ώρα που στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζονται σφοδρές μάχες και η κατάσταση σε Μαριούπολη και Ιρπίν παραμένει δραματική.

Νεκροί άμαχοι και παιδιά στο Σούμι

Οι ρωσικές επιθέσεις, πάντως, συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα από το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με την κατάσταση στην Ουκρανία να γίνεται ολοένα και πιο τραγική.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στο Facebook, αλλά και του ανταποκριτή του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από βομβιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην πόλη, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει διαρκής κίνηση ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το ουκρανικό πρακτορείο, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές χτυπήθηκαν και κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων ολοσχερώς, ενώ δυστυχώς σκοτώθηκαν και 10 άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά.

«Οι άντρες μας πολέμησαν εναντίον ισχυρής δύναμης εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε. Κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, 4 νεαροί άνδρες μας σκοτώθηκαν σε μια άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζιβίτσκι.

Ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Οδησσού

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το BBC, στο λιμάνι της Οδησσού σημειώθηκαν τρεις ή τέσσερις δυνατές εκρήξεις από τα δυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον κλοιό να σφίγγει.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα εκ των πολλών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν για περισσότερο από 1 ώρα τη Δευτέρα, με προειδοποιήσεις ότι τα ρωσικά πλοία επανατοποθετήθηκαν για να προετοιμαστούν για επίθεση.

Κατάπαυση πυρός στις 9:00 το πρωί

Ολα αυτά, μόλις μερικές ώρες προτού ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, την οποία ανακοίνωσε η Ρωσία.

Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9:00 σήμερα το πρωί, ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τι συνέβη στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Ως «μικρές θετικές εξελίξεις» χαρακτηρίστηκαν από την ουκρανική πλευρά τα όσα εξελίχθηκαν τη Δευτέρα, κατά τον τρίτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Ο Ουκρανός Πόντολιακ τόνισε, σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος Μεντίνσκι δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία πήγε στο σημείο των συνομιλιών με αρκετά έγγραφα, με την ελπίδα ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής.

«Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαν να υπογράψουν κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουν σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share