Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ουκρανία: Ομοβροντία κυρώσεων από ΗΠΑ & Ε.Ε στη Ρωσία - Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν (Video)

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση

23 Φεβρουαρίου 2022 08:21
Ουκρανία: Ομοβροντία κυρώσεων από ΗΠΑ & Ε.Ε στη Ρωσία - Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην «κόψη του ξυραφιού» είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με τις μεγάλες δυνάμεις να επιδίδονται σε παιχνίδι ισορροπιών που ξυπνάει μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Ο Πούτιν ασκεί ασφυκτική πίεση στην Ουκρανία, θέτοντας μια σειρά από όρους για να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα αμφισβητήσουν κι άλλα εδάφη της, ενώ το Κίεβο έχει στραμμένα τα μάτια του στη Δύση για στήριξη.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ε.Ε και ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις για τη Μόσχα που περιορίζονται κατά κύριο λόγο στο οικονομικό πεδίο, ενώ αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι οι κινήσεις του Πούτιν πέρα από τη ρητορική.

Από το πρωί της Τρίτης, οι Ουκρανοί στέλνουν στις αποσχισθείσες περιοχές προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επιθέσεις κατά μόνας, όπως μεταδίδει το MEGA και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χαραμίδης που βρίσκονται στο Κίεβο.

Πάνω από 100 φορτηγά με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα

Τουλάχιστον 100 φορτηγά γεμάτα Ρώσους στρατιώτες κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουκρανία στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να στείλει άμεσα στρατιώτες στο Ντονμπάς στις δηλώσεις του μετά το πράσινο φως που άναψε το κοινοβούλιο για την χρήση στρατού στο εξωτερικό.

Ματαιώθηκε η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Στην Ουάσινγκτον μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, και στην κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε μετέπειτα, αποφασίστηκε πως δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης, με αποτέλεσμα την ματαίωση της συνάντησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός, «δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στην Ρωσία να προσποιείται ότι συνομιλεί την ώρα που προχωρά έμπρακτα σε πράξεις κλιμάκωσης στο πεδίο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν διεμήνυσε πως αναγνωρίζει τα συνταγματικά όρια των αποσχισθέντων περιοχών κάτι το οποίο στις ΗΠΑ, μεταφράζεται ως κήρυξη πολέμου.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

  • Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank».
  • Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
  • Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2
  • Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο

Το μήνυμα Μπορέλ στη Ρωσία: «Τέλος τα ψώνια στο Μιλάνο & τα πάρτι στο Σεν Τροπέ»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε κυρώσεις για όλα τα μέλη της Βουλής της Ρωσίας, αλλά και την ελίτ της χώρας, αναφέροντας αρχικά σε ανάρτησή του – την οποία έπειτα διέγραψε – ότι τα ψώνια στο Μιλάνο καιτα πάρτι στο Σεν Τροπέ θα αποτελούν… παρελθόν για τους Ρώσους.

Αλλά και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για παράβαση του διεθνούς δικαίου στο διάγγελμά του.

«Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών; Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Κατά την άποψή μου στήνει ένα σκηνικό για να καταλάβει περισσότερα εδάφη με τη βια. Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως υπέδειξε και ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιό του.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει προμήθειες, αίμα και ιατρικό εξοπλισμό σε θέσεις στα σύνορά της. Δεν χρειάζεσαι αίμα αν δεν σκοπεύεις να κάνεις πόλεμο. Αν η Ρωσία προχωρήσει, θα είναι μόνο η Ρωσία που θα φέρει την ευθύνη», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες που δείχνουν ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για εισβολή στη χώρα από την πλευρά της Λευκορωσίας.

Στον «παγο» βάζει η Γερμανία τον αγωγό Nord Stream 2

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται αυτη τη στιγμη οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση με όλες τις χώρες να καταδικάζουν την απόφαση αναγνώρισης της αυτονομίας και να προαναγγέλλουν κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς ανακοίνωσε πως παγωνει η υλοποίηση του αγωγού North Stram 2, o Mπόρις Τζόνσον μίλησε για επιβολή κυρώσεων από τους συμμάχους που είναι ήδη έτοιμες, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε ανοησία τον ισχυρισμό Πούτιν περι ειρηνευτικης δύναμης, ενω αυτοσυγκράτση ζητεί το Πεκινο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share