Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: Επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι - Προς γενική σύρραξη πλέον με Ρωσία

Δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού

22 Φεβρουαρίου 2022 23:57
Ουκρανία: Επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι - Προς γενική σύρραξη πλέον με Ρωσία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για... τρομοκρατία - Παρέχει στήριξη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Η Ρωσία θα το πληρώσει» – Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε (video)

μπαιντεν-τζο

Κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μέσα από το διάγγελμά του.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε αρχικά ότι «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις.

Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία. Τόνισε επίσης ότι ο North stream δεν θα προχωρήσει.

«Οι κυρώσεις αυτές είναι για το χρέος της Ρωσίας, δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας. Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία. Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή. Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της. Ότι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα. Αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνο η Ρωσία θα έχει την ευθύνη».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share