Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για... τρομοκρατία - Παρέχει στήριξη στην Ουκρανία

Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά της χώρας μας

22 Φεβρουαρίου 2022 20:59
Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για... τρομοκρατία - Παρέχει στήριξη στην Ουκρανία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία, ισχυριζόμενος πως «...επί 7-8 μήνες, υπάρχει μια υποδομή μεταφοράς προσωπικού στον καταυλισμό του Λαυρίου, εκπαίδευσής του εκεί και, εν συνεχεία, μεταφοράς του πίσω στο ΡΚΚ και σε άλλες οργανώσεις μέσω του Ιράκ. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από 7-8 μήνες». Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως η Άγκυρα έχει στην κατοχή της και ονόματα.

Τουρκία - Το τραγούδι που εξόργισε τον Ερντογάν: «Θα φύγει όπως ήρθε - Πατερούλη φύγε από το σβέρκο μας!» (video)

«Έχουμε τα ονόματα. Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, κοινοποιήσαμε αυτά τα ονόματα στην Ελλάδα. Είπαμε ''αυτά τα ονόματα έχουν περάσει στη δική σας πλευρά, και εδώ εκπαιδεύονται για το ΡΚΚ, τα ονόματα είναι τα εξής''. Υπάρχει κινητικότητα επί αυτού. Είναι και κάτι άλλο. Όταν η τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ανενεργή στην ύπαιθρο, σχεδιάζουν την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη.

ερντογαν-τουρκια

Προσπάθησαν να το κάνουν ορισμένες φορές, στέλνοντας τους από τη Συρία μέσω της γραμμής Nusaybin, μέσω της γραμμής Kızıltepe. Αυτές οι γραμμές έχουν μπλοκαριστεί. Όταν μπλοκαρίστηκαν, άρχισαν να δίνουν εντολές από την Ελλάδα. Έχει δύο σκέλη. Κάνουν δύο κινήσεις: εκπαίδευση και μεταφορά ανδρών και διασφάλιση της κινητικότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της πόλης μέσω του καταυλισμού του Λαυρίου. Αναφέραμε αυτές τις δύο κινήσεις στην Ελλάδα».

«Απαράδεκτη η εισβολή της Ρωσίας»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. «Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών μας για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να σεβαστούν την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο».

Και προσέθεσε: «Είμαστε και εμείς χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά πακέτα μέτρων. Λαμβάνουμε ήδη αυτές τις προφυλάξεις. Έτσι συνεχίζουμε να δουλεύουμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις ευθύνες που μας επιβάλλει το να είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτή την κατανόηση, θα προχωρήσουμε».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία. Η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Η αναφορά του στο Ισραήλ

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις τουρκο - ισραηλινές σχέσεις, λέγοντας ότι γίνονται βήματα προόδου. «Μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ. Το βήμα που έγινε στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ με αυτή την επίσκεψη μπορεί να θεαθεί εφεξής σε άλλες διαστάσεις. Στο παλαιστινιακό ζήτημα, ειδικά στα βήματα που γίνονται σχετικά με αυτές τις κατασκευές, σημεία λύσης μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο. Ελπίζουμε ότι με αυτήν την επίσκεψη, θα λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση αυτής της επιχείρησης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα ζητήματα. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αυτά τα βήματα για λίγο, αλλά με την αρνητική άποψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού εκείνη την εποχή, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Αλλά αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ενισχύσει τις μεταξύ μας σχέσεις και έτσι θα μετατρέψει την περιοχή σε μια λεκάνη ειρήνης προσανατολισμένη στο μέλλον».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share