Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο 35χρονος που κατασπάραξε ο λευκός καρχαρίας - Η σοκαριστική στιγμή που τον κόβει στα δύο (photos-video)

Ποιος ήταν ο Βρετανός ομογενής από την Αυστραλία

17 Φεβρουαρίου 2022 12:12
Αυτός είναι ο 35χρονος που κατασπάραξε ο λευκός καρχαρίας - Η σοκαριστική στιγμή που τον κόβει στα δύο (photos-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το βίντεο από τη θανατηφόρα επίθεση λευκού καρχαρία, την πρώτη ύστερα από 60 χρόνια στο Σίδνεϊ, ήρθε χθες στη δημοσιότητα, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

κολυμβητησ-καρχαριασ

Όπως έγινε γνωστό, το θύμα του καρχαρία ήταν ο 35χρονος Σάιμον Νέλιστ, ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης προπονούνταν για έναν φιλανθρωπικό κολυμβητικό αγώνα που θα γινόταν αυτό το Σαββατοκύριακο (και ο οποίος ακυρώθηκε εντέλει λόγω του τραγικού γεγονότος).

Ο 35χρονος δέχθηκε επίθεση από έναν λευκό καρχαρία μήκους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων στο Buchan Point, κοντά στο Little Bay, στα ανατολικά του Σίδνεϊ, το απόγευμα της Τετάρτης. Η σορός του βρέθηκε στο νερό μία ώρα αργότερα.

κολυμβητησ-καρχαριασ

Ποιος ήταν ο 35χρονος που κατασπάραξε καρχαρίας στην Αυστραλία

Ο 35χρονος θεωρούνταν έμπειρος κολυμβητής ανοιχτών θαλασσών. Ήταν επίσης έμπειρος εκπαιδευτής καταδύσεων. Τον περιγράφουν ως ήρεμο και υπομονετικό, έναν δάσκαλο που τόνιζε στους μαθητές του ότι πρέπει να κάνουν υπομονή και να σέβονται τον ωκεανό. «Αγαπούσε το νερό, αγαπούσε τις καταδύσεις», έγραψε ένας από τους φίλους του στα social media, μετά την τραγωδία.

κολυμβητησ-καρχαριασ

Ο Νέλιστ γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους κάθε φορά που κολυμπούσε (αρκετά συχνά μάλιστα) μεταξύ της παραλίας Little Bay και της Malabar. «Τα δίχτυα για τους καρχαρίες δεν προστατεύουν κανέναν και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή», είχε γράψει στο Facebook πριν από έξι μήνες.

Παλαιότερα έκανε καταδύσεις σε ένα κέντρο καταδύσεων στο Kogarah, το οποίο είναι πλέον μόνιμα κλειστό μετά τον πνιγμό ενός δύτη στο Brighton Le Sands πριν από τέσσερα χρόνια.

κολυμβητησ-καρχαριασ

Όπως προαναφέρθηκε, ο 35χρονος προπονούνταν για το Malabar Magic Ocean Swim, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας του τραγικού γεγονότος.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια του κολυμβητή που έφυγε με τόσο τραγικό τρόπο χθες», δήλωσε ο διευθυντής της διοργάνωσης Robert Lloyd.

«Από σεβασμό προς τον κολυμβητή και την οικογένειά του, και μετά από ευρεία διαβούλευση με το Συμβούλιο του Randwick και το έμπειρο προσωπικό του Surf Life Saving, πιστεύουμε ότι η ακύρωση του κολυμβητικού αγώνα του 2022 είναι η ενδεδειγμένη επιλογή».

κολυμβητησ-καρχαριασ

Πώς έγινε η θανατηφόρα επίθεση του καρχαρία σε κολυμβητή στην Αυστραλία

Οι αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας περιέγραψαν το ανατριχιαστικό και δραματικό γεγονός που είδαν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους και αδυνατούσαν και οι ίδιοι να το πιστέψουν. Όπως είπαν, ο λευκός καρχαρίας επιτέθηκε στον αβοήθητο κολυμβητή, τον έκοψε στα δύο και στη συνέχεια χάθηκε στον ωκεανό. Ο 35χρονος δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ακούστηκε μόνο μια κραυγή...

Οι Αρχές, σύμφωνα με την Daily Mail, δεν σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον καρχαρία. Στόχος τους είναι, σε περίπτωση που τον εγκλωβίσουν σε κάποιο σημείο, να τον οδηγήσουν στα ανοιχτά, μακριά από την ηπειρωτική χώρα.

Η σοκαριστική επίθεση συνέβη μόλις 150 μέτρα μακριά από την παραλία, η οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτη με δεκάδες κολυμβητές, κωπηλάτες και ψαράδες.

κολυμβητησ-καρχαριασ

Ο Λόρενς Τσλέμπεκ, της Humane Society International, δήλωσε ότι η άγρια επίθεση ήταν απίστευτα σπάνια. Πιστεύει ότι ο καρχαρίας πιθανότατα πέρασε τον κολυμβητή -που φέρεται να φορούσε στολή- για φώκια όταν εξαπέλυσε την επίθεση.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να βλέπεις έναν καρχαρία να επιτίθεται έτσι σε άνθρωπο», δήλωσε ο Chlebuck. «Συνήθως κάνουν ένα μη θανατηφόρο δάγκωμα. Συνήθως δαγκώνουν κάτι για να καταλάβουν τι είναι. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για άνθρωπο και όχι για ένα συνηθισμένο θήραμα, φεύγουν. Η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων καρχαριών σε ανθρώπους είναι ένα και μόνο δάγκωμα. Αυτό που συνέβη είναι κάτι μοναδικό και δυστυχώς τραγικό».

Ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Η Αυστραλία έχει κατά μέσο όρο μόλις 1,2 θανατηφόρες επιθέσεις τον χρόνο από τη δεκαετία του '70, παρά την έξαρση πέρυσι, δήλωσε ο Chlebuck.

Εξήγησε επίσης ότι οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται από νεαρούς λευκούς καρχαρίες. «Είναι στη φάση που ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν την αλλαγή της διατροφής τους, καθώς μεταπηδούν από τα ψάρια, ως νεαροί καρχαρίες, στις φώκιες και στα θαλάσσια θηλαστικά», είπε.

Μετά την επίθεση η συγκεκριμένη παραλία αλλά και άλλες κοντινές έκλεισαν. Ένας άνδρας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί να κολυμπάει στο σημείο που έγινε η επίθεση και οι Αρχές έσπευσαν να τον απομακρύνουν άμεσα.

Ο καρχαρίας εξαφανίστηκε μετά την επίθεση, αν και αμέσως μετά σηκώθηκε ναυαγοσωστικό ελικόπτερο. Στην περιοχή είναι γνωστό ότι ζουν καρχαρίες, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες επιθέσεις από καρχαρίες τεσσάρων ή πέντε μέτρων είναι πολύ ασυνήθιστες.

Εκφράζουν δε φόβους ότι αλιείς που ψαρεύουν στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποίησαν ζωντανά δολώματα ή να πέταξαν εντόσθια ψαριών στη θάλασσα, προσελκύοντας κατά λάθος τον καρχαρία στην ακτή.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share