Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Μαϊάμι - Τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι (Βίντεο)

Δείτε την συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης

25 Ιουνίου 2021 09:29
Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Μαϊάμι - Τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι (Βίντεο)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και δώδεκα έχουν τραυματιστεί μετά την σοκαριστική κατάρρευση του κτιρίου στο Μαϊάμι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (24/6). Επίσης, δες τη δραματική στιγμή που γερανός καταρρέει και καταπλακώνει λεωφορείο!

Οι αμερικανικές αρχές μέχρι και χθες δεν είχαν καμιά πληροφορία για την τύχη τουλάχιστον 99 ανθρώπων που διέμεναν στο συγκρότημα Champlain Towers, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ βαρύς.

Είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από τους ενοίκους των διαμερισμάτων στο τμήμα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους όταν έγινε η καταστροφή, στη 01:30. Αξιωματούχοι στον δήμο Σέρφσαϊντ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων στο κτιριακό συγκρότημα Champlain Towers.

Το κτίριο, πολύ κοντά στη θάλασσα, είχε οικοδομηθεί το 1981 και είχε 136 διαμερίσματα. Στο τμήμα του που κατέρρευσε – από ακόμη αδιευκρίνιστα αίτια – βρίσκονταν τα 55 από αυτά τα διαμερίσματα.

Το κτίριο, πολύ κοντά στη θάλασσα, είχε οικοδομηθεί το 1981

Δείτε την συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης

Πυροσβέστες και μονάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρίσκονται πάντα στον τόπο της καταστροφής. Η επικεφαλής της κομητείας τόνισε πως θα παραχωρήσει την επόμενη συνέντευξη Τύπου στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα· στις 15:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 35 άνθρωποι. Η διάσωση ενός μικρού αγοριού καταγράφηκε σε βίντεο.

Αυτό που έγινε στην πολυκατοικία «είναι αδιανόητο», είπε η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, επικεφαλής των αρχών της κομητείας, μιλώντας για «φρικτό εφιάλτη».

Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Μαϊάμι

Ένας νεκρός και 99 αγνοούμενοι

Σύμφωνα με την κυρία Λιβάιν Κάβα, «102 άνθρωποι εντοπίστηκαν (…) και είναι ασφαλείς», αλλά «δεν έχουμε ακόμη κανένα νέο για τουλάχιστον 99» ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να συνδράμουν αν τους ζητηθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ή στη διακομιδή διασωθέντων σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο «περίπου το ένα τρίτο των αγνοουμένων» είναι «αλλοδαποί» και «είμαστε σε επαφή με τα προξενεία διαφόρων χωρών της Λατινικής Αμερικής για να βοηθήσουμε τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων που θα χρειαστεί να έρθουν στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν βίζες».

Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Μαϊάμι - Ένας νεκρός και 99 αγνοούμενοι

ρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και δώδεκα έχουν τραυματιστεί

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι εννιά υπήκοοι Αργεντινής, τρεις υπήκοοι Ουρουγουάης και τρεις υπήκοοι Παραγουάης. Συγγενικά πρόσωπα της πρώτης κυρίας της Παραγουάης, της Σιλβάνας Λόπες Μορέιρα, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που ζούσαν στο τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε, επιβεβαίωσε ο παραγουανός ΥΠΕΞ, ο Εουκλίδες Ασεβέδο. Πρόκειται για την αδελφή της, τον σύζυγο της αδελφής της και τα τρία τους παιδιά, διευκρίνισε.

Λωρίδα της Γάζας: Συγκλονίζουν οι εικόνες από το κτήριο που βομβάρδισαν

Λωρίδα της Γάζας: Σοκάρουν οι εικόνες από το κτήριο που κατέρρευσε έπειτα από βομβαρδισμό και στο οποίο στεγαζόταν το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP , αλλά και το Al Jazeera.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, ενώ κάνει λόγο «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

Σκόνη ο πύργος που βομβάρδισαν στο Ισραήλ

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

H στιγμή που βομβαρδίζουν το 12οροφο κτήριο στο Ισραήλ

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Λωρίδα της Γάζας: Κατέρρευσε κτήριο από βομβαρδισμό που στεγάζει το AP και το Al Jazeera

Λωρίδα της Γάζας: Κατέρρευσε κτήριο 12 ορόφων όπου στεγάζει το AP και το Al Jazeera, έπειτα από βομβαρδισμό.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το γαλλικό πρακτορείο, κτίριο 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, με έδρα τις ΗΠΑ και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, κατέρρευσε σήμερα μετά από χτύπημα από ισραηλινούς πυραύλους.

«Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του AP στην πόλη της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Τζον Γκάμπρελ, ένας δημοσιογράφος του AP.

«Ο στρατός είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του πύργου, στον οποίο το AP έχει τα γραφεία του, ότι θα στοχοθετηθεί», ανέφερε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το πολυώροφο κτίριο να πλήττεται από πυραύλους.

Κατέρρευσε κτήριο 12 ορόφων που στεγάζει το AP και το Al Jazeera

Στο κτίριο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το περιστατικό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera επιβεβαίωσε στο Twitter ότι τα κεντρικά του βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο και αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

«Βόμβες θα μπορούσαν να πέσουν στο γραφείο μας. Τρέξαμε στις σκάλες από τον 11ο όροφο και κοιτάζουμε τώρα το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο στρατός να ανακαλέσει» έγραψε σε tweet λίγο πριν από το αεροπορικό πλήγμα ο Φάρες Άκραμ, ανταποκριτής του AP στη Γάζα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share