Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Χάος στη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Αμερικανοί και Ρώσοι δημοσιογράφοι «πλακώθηκαν» μεταξύ τους!

«Παγωμάρα» στις συνομιλίες των δύο ηγετών - Δε θα κάνουν συνέντευξη Τύπου

16 Ιουνίου 2021 17:28
Χάος στη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Αμερικανοί και Ρώσοι δημοσιογράφοι «πλακώθηκαν» μεταξύ τους!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα βλέμματα του πλανήτη ολόκληρου βρίσκονται στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους εκπροσώπους Τύπου των ΗΠΑ και της Ρωσίας να δημιουργούν απίθανες καταστάσεις στα πρώτα λεπτά συνομιλίας των δύο ηγετών.

Κάποιοι δημοσιογράφοι φάνηκαν να εμποδίζουν τις κάμερες να τραβήξουν πλάνα από τον χώρο που βρίσκονταν τα επιτελεία των δυο χωρών, ενώ άλλα άτομα μιλούσαν μεταξύ τους δυνατά, την ώρα που οι δύο πρόεδροι προσπαθούσαν να κάνουν τις αρχικές τους παρατηρήσεις, με συνέπεια οι δηλώσεις τους να μην γίνονται εύκολα κατανοητές από τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, δημοσιογράφος του CBS ανέφερε πως μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων βιαζόνταν τόσο πολύ να πιάσει θέση μπροστά από τους δυο προέδρους, που εμπόδισε Αμερικανό ηχολήπτη να μπει στον χώρο.

Ως αποτέλεσμα, τα πνεύματα άναψαν μεταξύ των δημοσιογραφικών αποστολών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με την επικεφαλής του CNN και ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου, Kaitlan Collins, καθώς υπήρξαν εκπρόσωποι Τύπου που δεν κατάφεραν να βρεθούν στον χώρο για κάποια ερώτηση ή για να πάρουν ένα πλάνο.

Μάλιστα, τουλάχιστον δυο Αμερικανοί δημοσιογράφοι ανέφεραν πως άτομα από την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου, επιχείρησαν να τους απωθήσουν από την αίθουσα με τέτοιο τρόπο που «τους έβγαλαν τα ρούχα».

Ο «παγωμένος» χαιρετισμός, οι πρώτες δηλώσεις των δύο ηγετών και ο λόγος που δε θα κάνουν συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν, που προ ημερών βρέθηκε και με τη Βασίλισσα Ελισάβετ, χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Πούτιν, ωστόσο γενικά τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, επαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν μπορεί να διαρκέσει από μια (στη σύντομη εκδοχή) μέχρι πέντε ώρες (στη διευρυμένη version της), ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη συνομιλία των δύο ηγετών. Πληροφορίες, πάντως, τους θέλουν να συζητούν για την πανδημία, την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις διμερείς σχέσεις που έχουν ενταθεί πρόσφατα.

Μια από τις φράσεις που ακούστηκαν από την πλευρά του Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το CNN, ήταν ότι ΗΠΑ και Ρωσία είναι «δύο μεγάλες δυνάμεις», φράση που σηματοδοτεί αναβάθμιση του ρόλου της Μόσχας, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει μια πιο σταθερή σχέση.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του CNN, δεν ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο της παρατήρησης του Μπάιντεν γιατί ο θόρυβος ήταν τόσο πολύς που δεν μπορούσαν να ακουστούν τα σχόλια των δύο ηγετών πριν την επίσημη συζήτηση. Ωστόσο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τη σημασία της συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο για τη δημιουργία μιας καλύτερης σχέσης εργασίας.

Αμερικανοί δημοσιογράφοι που μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση δήλωσαν ότι έκαναν τρεις ερωτήσεις στους ηγέτες. Κάποιος ρώτησε τον Πούτιν αν φοβόταν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ένας άλλος τι θα κάνει αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ άλλος ρώτησε τον Μπάιντεν αν εμπιστεύτηκε τον Πούτιν.

Ο Μπάιντεν φάνηκε να κουνάει το κεφάλι του και να κοιτάζει τα χαρτιά του καθώς ακούγονταν οι ερωτήσεις ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι αυτό δεν αποτελούσε απάντηση σε συγκεκριμένη ερώτηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παράλληλα, οι δυο ηγέτες δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Αξιωματούχοι του Λευκοί Οίκου δήλωσαν ότι η Ρωσία πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχε διαμορφωθεί μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, το 2018, στο Ελσίνκι.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της επιθυμίας του Πούτιν να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια σαν «να είχε εξασφαλίσει το καλύτερο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ».

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή, εξηγώντας την απόφαση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share