Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Eμβόλιο Astrazeneca: Νέος κίνδυνος μετά τις θρομβώσεις - Βόμβα επιστημόνων για νέα παρενέργεια

Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

9 Ιουνίου 2021 19:40
Eμβόλιο Astrazeneca: Νέος κίνδυνος μετά τις θρομβώσεις - Βόμβα επιστημόνων για νέα παρενέργεια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Eμβόλιο Astrazeneca: Νέος κίνδυνος μετά τις θρομβώσεις, για μία νέα παρενέργια! Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών). Ενώ, αποκαλύψεις έρχονται σχετικά με τις θρομβώσεις, που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, έκαναν επιστήμονες στη Γερμανία, θεωρώντας πως έχουν τη λύση στο μυστήριο.

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μία αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου.

Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενήλικες στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε της AstraZeneca, είτε της Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές εκχυμώσεις στο δέρμα («μελανιές» λόγω αιματώματος) σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» και παράλληλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν πως υπάρχουν πιθανές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο και άλλων αιμορραγικών και αγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, επίσης έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Ανεπαρκή θεωρήθηκαν τα στοιχεία για να βγει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Eμβόλιο Astrazeneca

Όπως είπαν, πάντως, οι επιστήμονες, πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης. Από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τέτοια επεισόδια, που να σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να γίνουν κατανοητά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των πολύ ξεκάθαρων ωφελειών του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, όσον αφορά την προστασία που παρέχει από τον κορωνοϊό.

Τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca.

Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπολο μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και αναφέρθηκε στις παρενέργειες των εμβολίων.

«Η κατάσταση είναι όπως αναμενόταν. Είναι σκληρό για την οικογένεια και την κοινωνία την ίδια. Για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολο να δώσει θεραπεία και να ξέρει ότι θα υπάρξουν θεραπείες που ίσως γίνουν θανατηφόρες», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία της γαλλικής επιτροπής φαρμακοεπεγρύπνησης: «Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαίου, εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT.

Μετά την απαγόρευση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 55, μέσα στον Μάη έχουμε 4 περιπτώσεις θρομβώσεων και όχι θανάτους. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει είναι στα 60 χρόνια. Ξέρουμε πως γίνεται το σύνδρομο. Ο θάνατος παθαίνει θρόμβωση λόγω των αντισωμάτων. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην πρωτεϊνη του ιού και πυροδοτείται μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο προσομοιώνουμε μια κατάσταση έκθεσης στον ιό

Σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o κ. Γεροτζιάφας ανέφερε: «Έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού. Ξέρουμε να το διαδιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε. Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι ότι έχουμε τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν αμέσως ο άνθρωπος πάει αμέσως στον γιατρό του που κάνει 3 συγκεκριμένες εξετάσεις και στο βαθμό που διαδιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο

Τέλος ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των γυναικών στην περίοδο της κύησης αλλά και τις νέες μητέρες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στην έγκυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να περνούν στον πλακούντα και το γάλα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι παρενέργειες και πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Αναφορικά στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σημείωσε: «Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

πρώτο 48ωρο

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνος στο χέρι
  • Πιθανός ερεθισμός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια
  • Πόνος στο θώρακα
  • Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Θαμπή όραση
  • Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια
  • Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ έως και την 21η ημέρα

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Μετά την 28η ημέρα

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share