Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το AstraZeneca χτυπάει παντού: Πρώτη περίπτωση θρόμβωσης και σε άνδρα!

Ποιος είχε ότι χτυπάει μόνο γυναίκες;

31 Μαΐου 2021 13:13
Το AstraZeneca χτυπάει παντού: Πρώτη περίπτωση θρόμβωσης και σε άνδρα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα την πρώτη περίπτωση της σπάνιας θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid, ενώ στην χώρα μας κατέληξε πριν λίγα λεπτά η 44χρονη που έδινε μάχη.

Πρόκειται για έναν άνδρα στα 30 του, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 27 Απριλίου καθώς εργάζεται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KDCA) Τζέονγκ Έουν-Κιέονγκ.

Ο άνδρας αυτός ένιωσε έναν πονοκέφαλο στις 9 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική φροντίδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου καθώς ο πονοκέφαλος συνεχιζόταν και πάθαινε και μυϊκές κράμπες, σημείωσε η Τζέονγκ.

«Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί έκτοτε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρότι εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση», πρόσθεσε η ίδια.

Η Τζέονγκ εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι ιάσιμα αν εντοπιστούν εγκαίρως και θεραπευτούν με τον σωστό τρόπο όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

ο AstraZeneca χτυπάει παντού

Περίπου 3,27 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Οι αναφορές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως την αποκαλούμενη θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρείται σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, δηλαδή θρομβοπενία.

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και σε εκείνο της Johnson & Johnson, αλλά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατανόηση των μεμονωμένων περιπτώσεων και των «πιθανών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα υπερβολικά σπάνια περιστατικά», ενώ η J&J υποστήριξε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια σαφής αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στους θρόμβους.

Η Νότια Κορέα περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 30 ετών μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων.

Η KDCA ανέφερε 430 νέα κρούσματα κορωνοϊού χθες με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 140.340 και των θανάτων σε 1.959.

Ανατρεπτική έρευνα: «Πολλοί περισσότεροι θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Pfizer παρά με AstraZeneca!» - Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 30-34

Περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer, παρά με αυτό της AstraZeneca, αυτό τονίζει έρευνα, η οποία μελετάει την θνησιμότητα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ, παράλληλα η παράδοση της νέας παρτίδας των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ελλάδα, έφερε και το άνοιγμα ραντεβού στο emvolio.gov.gr, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών, την ίδια ώρα που είνια διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34. Με τον ΕΟΦ να κρούει καμπανάκι για δύο νέα περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, η έκθεση 12 σελίδων, με τίτλο «Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια της νόσου COVID-19 και βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών, υγειονομικών υπηρεσιών και φαρμακευτικών εταιρειών - Μια πρόσκληση για δράση», παρέχει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός θανατηφόρων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο χορηγούμενων δόσεων του εμβολίου στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία, στην Αυστρία και στην Ιταλία είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες για το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με αυτό της AstraZeneca.

Πάντως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπέβαλαν οι κυβερνήσεις και οι σχετικές ιατρικές Αρχές, η Γαλλία κατέγραψε 45,3 θανατηφόρες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις για το εμβόλιο της Pfizer έναντι 17,9 γι' αυτό της AstraZeneca, η Γερμανία 29,9 και 6,5 αντίστοιχα, το Ηνωμένο Βασίλειο 20,7 και 24,2 αντίστοιχα, η Νορβηγία 164,3 και 44,6 αντίστοιχα, η Αυστρία 47,5 και 7,5 αντίστοιχα και η Ιταλία 10,9 και 7,3 αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει προτεραιότητα στη χρήση του AstraZeneca για την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού και το εν λόγω σκεύασμα είναι το κύριο για πολλές κατηγορίες ατόμων.

Μάλιστα, έως τις 26 Μαΐου, το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα έχει εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου, και 44,8% και με τις δύο δόσεις.

Περισσότεροι θάνατοι από Pfizer παρά με Astrazeneca

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τους κινδύνους του εμβολίου της AstraZeneca και την άρνηση της χρήσης του, τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι ο κίνδυνος για όσους έλαβαν το Pfizer είναι υψηλότερος.

Ακόμα, η εταιρεία τόνισε ότι δεν είναι η μόνη που είναι στο επίκεντρο κακής δημοσιότητας και, όπως επισημαίνεται, οι κατηγορίες κατά του εμβολίου της επηρεάζουν την αξιοπιστία των εμβολίων από άλλους κατασκευαστές και -κατά συνέπεια- μειώνουν την προθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν.

Χαρακτηριστικά, στην προαναφερθείσα έκθεση σημειώνεται: «Μια απόφαση που λαμβάνεται κατά ενός εμβολίου, μπορεί ενδεχομένως να διαβρώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού έναντι όλων των εμβολίων, υπό την προοπτική δημόσιας υγείας. Η έλλειψη εκτεταμένου εμβολιασμού θα παρατείνει άσκοπα την πανδημία».

Η AstraZeneca ανέφερε, επίσης, ότι η βρετανική Αρχή φαρμάκων και οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου COVID-19 υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών από τους εμβολιασμούς.

Μάλιστα, η εταιρεία επιβεβαίωσε περαιτέρω την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με οποιονδήποτε επιστημονικό φορέα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του εμβολιασμού βάσει των αρχών της πλήρους διαφάνειας.

Στην προαναφερθείσα έκθεση, ακόμα, τονίζεται: «Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με NITAG [Εθνική Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Ανοσοποίησης] και ρυθμιστικούς φορείς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια και τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19».

Η AstraZeneca δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να ενοποιηθούν οι προσπάθειες για τη συλλογή και την αξιολόγηση σχετικών δεδομένων ώστε να μπορούν να παρέχονται «σαφείς και συνεπείς οδηγίες χρήσης από τις υπηρεσίες υγείας».

Κατά την AstraZeneca, «ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας της νόσου COVID-19 και έχει ήδη παρατηρηθεί μεγάλες μειώσεις στις εισαγωγές, στις νοσηλείες και στους θανάτους σε χώρες με εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού.

Επισημαίνεται ότι το γραφείο της εταιρείας στη Μόσχα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της έκθεσης και εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η AstraZeneca επιβεβαιώνει ότι συνέταξε το έγγραφο. Αυτές οι πληροφορίες δεν προορίζονταν για δημοσιοποίηση».

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 30-34 - Άνοιξαν τα ραντεβού για τους 18αρηδες με Johnson & Johnson

Η παράδοσης της νέας παρτίδας των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ελλάδα, έφερε και το άνοιγμα ραντεβού στο emvolio.gov.gr, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών.

Συγκεκριμένα, μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, από την εταιρεία Johnson & Johnson, το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000 δόσεις εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι με το εμβόλιο της εταιρεία Johnson & Johnson εμβολιάζονταν οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ετών από σήμερα

Παράλληλα από σήμερα η ηλικιακή ομάδα των 30 – 34 ετών θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ των σκευασμάτων της Pfizer, της Moderna, της Astrazeneca και της Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα εμβόλια για τις ηλικίες 35 – 39 άνοιξε από την Τετάρτη με ρεκόρ εμβολιασμών.

Οι αριθμοί των εμβολιασμών

To πρόγραμμα «Ελευθερία» συνεχίζει να τρέχει με γοργούς ρυθμούς καθώς μόνο χθες Παρασκευή (28/5) πραγματοποιήθηκαν:

  • 96.750 εμβολιασμοί μόνο την Παρασκευή
  • 5.402.105 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά
  • 3.532.565 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί
  • 1.967.849 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα - Όλη η αλήθεια!

Μια αποκαλυπτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer και AstraZeneca και την παραγωγή αντισωμάτων στην πρώτη και τη δεύτερη δόση πραγματοποίησε η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ενώ, δεύτερη θρόμβωση εντοπίστηκε στον 35χρονο από την Κρήτη που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στις 29 Απριλίου.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της σύγκρισης της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τη χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων σε εθελοντές ηλικίας 60-64 ετών (διάμεση ηλικία τα 61 έτη και με τα δυο εμβόλια).

Η επιλογή της ηλικιακής ομάδας έγινε γιατί οι πολίτες ηλικίας 60-64 ετών ήταν οι πρώτοι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca.

Η σύγκριση έγινε με υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.

Στη μελέτη μετρήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους είναι αυτά τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό), η ύπαρξη των οποίων σε επίπεδο άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού, ενώ επίπεδα άνω του 75% δηλώνουν πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού.

Η μέτρησή τους έγινε την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer), και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου). Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Pfizer ή AstraZeneca

Pfizer - AstraZeneca: Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων. Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tην 50η ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share