Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο

Εξελίξεις για τους εμβολιασμούς

7 Μαΐου 2021 20:35
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα (7/5) πως εγκρίνει το σκεύασμα από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κίνας Sinopharm, για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη-δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Κορωνοϊός: Ο λόγος που ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε ένα κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Ο κατάλογος επείγουσας χρήσης του ΠΟΥ υποδεικνύει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Επιτρέπει, επίσης, το εμβόλιο αυτό να συμπεριληφθεί στο COVAX, στο παγκόσμιο πρόγραμμα που παρέχει εμβόλια κυρίως στις φτωχές χώρες, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα προμηθειών.

«Αυτό διευρύνει τον κατάλογο των εμβολίων κατά της Covid-19 που το Covax μπορεί να αγοράσει και δίνει στις χώρες αυτοπεποίθηση για να επισπεύσουν την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές τους και να εισάγουν και να χορηγήσουν ένα εμβόλιο», επισήμανε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δώσει έγκριση για επείγουσα χρήση σε εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson και την περασμένη εβδομάδα Moderna.

Η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Sinopharm ελήφθη από την τεχνική συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ, η οποία ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις στις 26 Απριλίου προκειμένου να αξιολογήσει τα πιο πρόσφατα κλινικά δεδομένα όπως και τις κατασκευαστικές πρακτικές της Sinopharm.

Μια άλλη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η συμβουλευτική Ομάδα Στρατηγικής (SAGE) διατύπωσε ανησυχίες αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τα στοιχεία που παρείχε η Sinopharm σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε ορισμένους ασθενείς, όμως εμφανίστηκε πεπεισμένη σχετικά με την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει την ασθένεια, σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε στη γνώση του Ρόιτερς.

Ο Τέντρος σημείωσε πως, μετά την έγκριση, η SAGE συνέστησε οι ενήλικες άνω των 18 ετών να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm.

Η SAGE βρήκε μια αποτελεσματικότητα 78,1% έπειτα από δύο δόσεις στις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει πως θα μπορούσε να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με το άλλο βασικό κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19, που παρασκευάζει η Sinovac Biotech, έως την επόμενη εβδομάδα.

Η Κίνα έχει χορηγήσει περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinopharm και περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac. Και τα δύο έχουν εξαχθεί σε πολλές χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share