Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Νέα «βόμβα» για το εμβόλιο της AstraZeneca: Πιθανότητα για εμφάνιση σπάνιου συνδρόμου!

Καμία απάντηση από την εταιρεία μέχρι τώρα...

7 Μαΐου 2021 16:37
Νέα «βόμβα» για το εμβόλιο της AstraZeneca: Πιθανότητα για εμφάνιση σπάνιου συνδρόμου!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα δυσάρεστα δεδομένα προκύπτουν σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να κάνει λόγο για την πιθανή εμφάνιση ενός σπάνιου συνδρόμου.

Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ επεσήμανε σήμερα (7/5) πως εξετάζει αναφορές για το εν λόγω νόσημα, το οποίο επηρεάζει τα νεύρα μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένα σκεύαασμα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από την εταιρεία, με τη Βρετανία παράλληλα να το σταματά για όσους είναι κάτω από 40 ετών.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων για ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου Vaxzevria, η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ αναλύει τα στοιχεία που έχουν προκύψει για περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Λίγα λόγια για το σύνδρομο Guillain-Barre

Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «το σύνδρομο ξεκινάει από περιφερική παράλυση αλλά μπορεί να πάει και προς τα πάνω και να παραλύσουν οι μυς της αναπνοής και να χρειάζεται κανείς αναπνευστήρα.

Αυτό βέβαια αφορά σπάνιες περιπτώσεις. Το σύνηθες είναι με την κατάλληλη αγωγή το σύνδρομο αυτό να αποκαθίσταται πλήρως».

«Δεν σχετίζεται με θρόμβωση»: Τι ισχυρίζεται ο ιατροδικαστής για τον θάνατο της 44χρονης μετά το AstraZeneca

"Oι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να μην σχετίζεται (ο θάνατος) με θρόμβωση, όχι με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα, πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό θανάτου". Αυτό είπε ο ιατροδικαστής που προσέλαβε η οικογένεια της 44χρονης που πέθανε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το Astrazeneca, Δ. Γαλεντέρης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «ανακρίβεια ότι υπήρχε έμφραγμα του μυοκαρδίου», εξηγώντας ότι «το μόνο που εντοπίστηκε ήταν ένα παλιότερο πάρα πολύ μικρό», άνευ σημασίας, λόγω του ελάχιστου μεγέθους του.

Οι απαντήσεις για το θάνατο της γυναίκας θα δοθούν όταν βγουν οι ιστολογικές εξετάσεις.

«Η μακροσκοπική φάση δείχνει ότι δεν σχετίζεται με θρομβώσεις, όμως, δεν υπάρχει αιτία θανάτου», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης εξηγώντας ότι, συνδυαστικά οι ιστολογικές και οι τοξικολογικές με την ιατροδικαστική θα δώσουν τις απαντήσεις.

Για να βγουν οι απαντήσεις χρειάζονται τρεις μήνες, αλλά όπως εκτίμησε, λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη, η δημόσια υπηρεσία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. «Η Δημόσια Ιατροδικαστική θα προχωρήσει πιο γρήγορα» είπε ο ιατροδικαστής.

Τέλος, διευκρίνισε ότι, «υπάρχουν αναφορές από γιατρούς και πολίτες που κάνουν το εμβόλιο, εκεί καταγράφεται ό,τι σχετίζεται χρονικά με το εμβόλιο. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχτεί ότι το ένα συνδέεται με το άλλο»!

Θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό: «Καμία σχέση με το εμβόλιο, δεν υπήρξαν θρομβώσεις»

Η οικογένεια της 44χρονης από τη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή της μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca όρισε ιατροδικαστή προκειμένου να μάθει τα αίτια του θανάτου της.

Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος, Δημήτρης Γαλεντέρης, αποσυνδέει τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, από πιθανή παρενέργεια θρόμβωσης.

Μιλώντας στο Open, ο ιατροδικαστής ανέφερε: "Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο".

Και συμπλήρωσε: "κάναμε τη νεκροτομή, εμείς δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα ευρήματα χθες. Δηλαδή κάποιο οξύ αίτιο, το οποίο να οδήγησε στον θάνατο, δεν υπήρξε χθες. Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο".

Βρέθηκε εστία παλιότερου εμφράγματος

Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε μια εστία παλιού εμφράγματος στη γυναίκα, η οποία πιθανότατα ήταν ασυμπτωματική. "Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Ήταν μια μικρή εστία, που αν δεν πέρασε ασυμπτωματικά στην ασθενή, την εξέλαβε ως μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε ποτέ.

Δεν είχαμε χθες εύρημα ούτε αιτία θανάτου. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν βρήκαμε αιτία θανάτου", σημείωσε.

"Ήταν μικρό το διάστημα για να αναπτυχθούν θρομβώσεις. Πρέπει να καταλήξουμε στον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Δεν ήταν θρομβώσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε ασφαλές συμπέρασμα", συμπήρωσε.

Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share