Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Βρετανία: Τέλος το εμβόλιο της AstraΖeneca για όσους είναι κάτω από 40!

Απόφαση σταθμός!

7 Μαΐου 2021 14:32
Βρετανία: Τέλος το εμβόλιο της AstraΖeneca για όσους είναι κάτω από 40!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επιτροπή συμβούλων εμβολίων της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι σε άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτική λύση από το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου είναι δυνατόν, λόγω μικρού κινδύνου από σπάνιους θρόμβους αίματος.

Η μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI) διεύρυνε το ηλικιακό εύρος των ατόμων που θα έπρεπε να προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις, ώστε να συμπεριλάβουν άτομα ηλικίας 30-39 ετών. Προηγουμένως, η συμβουλή ήταν να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε από την Οξφόρδη, οδήγησε σε αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων που εμφανίζονται συχνότερα σε νεότερους ενήλικες, με αρκετές χώρες να συμβουλεύουν ότι η λήψη πρέπει να γίνεται μόνο σε ηλικιωμένους, όπως αναφέρει το Reuters.

Η JCVI είπε ότι οι συστάσεις αντικατοπτρίζουν τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης COVID-19 στη Βρετανία και τη διαθεσιμότητα άλλων εμβολίων, όπως της Pfizer και της Moderna.

Τέλος το εμβόλιο της AstraΖeneca για όσους είναι κάτω από 40!

"Καθώς τα ποσοστά COVID-19 συνεχίζουν να ελέγχονται, συμβουλεύουμε ότι στους ενήλικες ηλικίας 18–39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήμετα να προσφέρεται εναλλακτική λύση έναντι του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, εάν υπάρχει και εάν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στη λήψη του εμβολίου", δήλωσε ο Wei Shen Lim, πρόεδρος COVID-19 για το JCVI.

"Η συμβουλή είναι συγκεκριμένη, μόνο για τις περιστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή και μεγιστοποιεί τη χρήση του ευρέος φάσματος διαθέσιμων εμβολίων", όπως ανέφερε.

Αναλυτικά τα στοιχεία στη Βρετανία

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξαν 242 περιπτώσεις της σπάνιας διαταραχής πήξης μετά τον εμβολιασμό με Astrazeneca έως τις 28 Απριλίου, με περισσότερες από 28 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί.

Έξι από τα 5,9 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν μια δεύτερη ένεση ανέπτυξαν τον σπάνιο συνδυασμό, ποσοστό περίπου ένα στο εκατομμύριο.

Συνολικά 49 ασθενείς πέθαναν μετά τη λήψη του εμβολίου, δίνοντάς ένα συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 2,1 ανά εκατομμύριο, αυξανόμενο σε 4,5 ανά εκατομμύριο σε άτομα κάτω των 40 ετών.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share