Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αφγανιστάν: 100 νεκροί Ταλιμπάν σε μάχες με τον κυβερνητικό στρατό

Αποχώρησαν αμερικανικές δυνάμεις

2 Μαΐου 2021 20:09
Αφγανιστάν: 100 νεκροί Ταλιμπάν σε μάχες με τον κυβερνητικό στρατό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα σημειώθηκε την επομένη της αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Βυτιοφόρα με βενζίνη έπιασαν φωτιά το βράδυ στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και την έναρξη μεγάλων πυρκαγιών που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε κάποια τμήματα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, είπαν την Κυριακή αξιωματούχοι. Παράλληλα, διαβάστε για την εθνική ημέρα πένθους στο Ισραήλ.

Ξεκίνησαν οι μάχες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι κατηγόρησε τους ταλιμπάν ως υπεύθυνους για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την επομένη της έναρξης αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την χώρα. Η επίθεση έπληξε την πόλη Πουλ-Ε-Αλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στόχος της επίθεσης ήταν ξενώνας όπου στεγάζονταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές. Οι στέγες των γειτονικών σπιτιών κατέρρευσαν και οι αρχές έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια κτιρίων στην ζώνη της επίθεσης, κατά την οποία επλήγη και γειτονικό νοσοκομείο.

Οι Ταλιμπάν από την άλλη δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις μάχες. Είναι γνωστό πάντως ότι και οι δύο πλευρές υπερβάλλουν όσον αφορά τις απώλειες που επιφέρουν η μία στην άλλη.

Δεκάδες νεκροί στο Αφγανιστάν

Θρίλερ στο Ισραήλ: Κατέρρευσε εξέδρα σε θρησκευτική γιορτή - 44 οι νεκροί

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα σε θρησκευτικό φεστιβάλ στα βορειοανατολικά του Ισραήλ. Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχε αποτέλεσμα να πεθάνουν τουλάχιστον 44 άνθρωποι, όπως ανέφεραν κέντρο άμεσης βοήθειας.

"Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε κι άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο", δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού). Παράλληλα, να σας θυμίσουμε, ότι ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου.

Το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τα 100 και πλέον θύματα, ανέφερε πως καταμετρά έξι νεκρούς, κατά συνέπεια το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία ανέρχεται σε τουλάχιστον 44. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκενώνουν το σημείο και μεταφέρουν στα νοσοκομεία τους τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το δυστύχημα προκλήθηκε από μια εξέδρα που κατέρρευσε. Ωστόσο, οι υπηρεσίες διάσωσης το απέδωσαν στο συνωστισμό του πλήθους. Στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή του Λαγκ Μπα Όμερ, γύρω από τον φερόμενο τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, που ήταν ταλμουδιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. και στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμό βρισκόντουσαν πάνω απο 10.000 άτομα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας περίπου 30.000 άτομα. Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ υπάρχουν αναφορές που αυξάνουν τον τραγικό αριθμό των θυμάτων σε 50. Το σκοτάδι φώτιζαν οι φάροι δεκάδων ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share