Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Ιστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Δικαίωση για έναν κατατρεγμένο λαό - Ακόμη χειρότερες οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τουρκία

22 Απριλίου 2021 08:37
Ιστορική στιγμή: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ιστορική στιγμή αναμένεται να υπάρξει αυτό το Σάββατο (24/4), καθώς οι ΗΠΑ μέσω του προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν, θα αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση μοιάζει να είναι ειλημμένη, όπως μεταφέρουν οι New York Times και η Wall Street Journal, καθώς ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να προσφέρει στο λαό της Αρμενίας μια ιστορική δικαίωση. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, η οποία ήδη βγαίνει και από το πρόγραμμα των F35.

ΗΠΑ: Ο λόγος που προχωρούν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Στην πιθανή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε νωρίτερα χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος έχει δείξει και τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση.

Προχθές Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share