Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοΐος: Οι κάτοικοι της Βρετανίας αναμένεται να πιάσουν το όριο της ανοσίας της αγέλης

Τρεις στους τέσσερις κατοίκους θα διαθέτουν αντισώματα

8 Απριλίου 2021 13:35
Κορωνοΐος: Οι κάτοικοι της Βρετανίας αναμένεται να πιάσουν το όριο της ανοσίας της αγέλης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Βρετανοί αναμένεται να πιάσουν το όριο της ανοσίας της αγέλης, καθώς, τρεις στους τέσσερις κατοίκους θα έχουν αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες του University College London (UCL), σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο που επεξεργάστηκαν, κατέληξαν ότι το 73,4% του πληθυσμού της Βρετανίας θα διαθέτει μέχρι τις 12 Απριλίου – όπου ανοίγουν τα καταστήματα, η εστίαση και τα πάρκα - προστατευτικά αντισώματα κατά του Covid-19 , παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Imperial College όπου υποστήριζε ότι μόλις το 34% θα είχε την απαραίτητη προστασία μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα. Παράλληλα, διαβάστε εδώ σε ποιες χώρες βάζει «φρένο» στον ταξιδιωτικό της κατάλογο η Βρετανία.

Η κάτοικοι της Βρετανίας θα πιάσουν το όριο της ανοσίας της αγέλης

Κορωνοΐος - Η ανοσία της αγέλης οφείλεται στην αύξηση του εμβολιασμού

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά μια λοιμογόνος ασθένεια να εξαπλώνεται στον πληθυσμό, επειδή μεγάλος αριθμός των ανθρώπων έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών είτε επειδή ανάρρωσε από τη νόσο.

Τα στοιχεία του Imperial College συνεκτιμήθηκαν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης SAGE, η οποία άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι μια πλήρης άρση του lockdown στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάνω από χίλιους θανάτους ημερησίως το καλοκαίρι και να φέρει ξανά στα όρια της κατάρρευσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Ωστόσο, το μοντέλο του UCL αφήνει να εννοηθεί ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου – ημερομηνία που έχει βάλει ως στόχο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το lockdown καθώς αποδίδει καρπούς η εμβολιαστική εκστρατεία.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα, έναντι 50,8% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Έκτοτε άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό εκείνων που έκανα το εμβόλιο, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα – κάτι που δείχνει ότι σε σχέση με τον Μάρτιο πολλοί περισσότεροι Βρετανοί διαθέτουν αντισώματα – χώρια τους αναρίθμητους ασυμπτωματικούς.

«Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε – σύμφωνα με το μοντέλο – περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον στη βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph», συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης».

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων έρχονται μετά τις αναφορές περί μείωσης πάνω από το μισό σ’ έναν μήνα των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε ηλικιακή ομάδα στη Βρετανία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share